Scriitorul Boris Akunin, condamnat în contumacie la 14 ani de închisoare de Tribunalul din Moscova

Tribunalul Militar al Districtului 2 Vest din Moscova l-a condamnat în contumacie pe scriitorul Boris Akunin (pe numele său adevărat Grigori Chkhartishvili) la 14 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate, informează publicația Mediazona, citată de meduza.io, conform G4Media.
Scriitorul a fost găsit vinovat în temeiul a trei articole din Codul penal: sprijinirea activității teroriste, justificarea terorismului și sustragerea de la obligațiile de „agent străin”.
De asemenea, instanța l-a amendat pe Akunin cu 400 de mii de ruble și i-a interzis să administreze pagini de internet timp de patru ani după executarea pedepsei.
Potrivit acuzării, din ianuarie până în aprilie 2025, Akunin a publicat „cel puțin 33 de materiale” pe canalul său Telegram fără a indica faptul că acestea se refereau la activitățile unui „agent străin”. Procuratura a considerat una dintre postările scriitorului – o publicație din 18 februarie 2024 – drept o „justificare a terorismului”. Autoritățile ruse au considerat conversația lui Akunin cu farsorii Vovan și Lexus, care i s-au prezentat drept președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul culturii Oleksandr Tkacenko, drept „asistență pentru activități teroriste”.
Biroul procurorului a cerut condamnarea lui Akunin la 18 ani de închisoare. Avocatul desemnat Oleg Dubinin a cerut ca scriitorul să fie achitat. După cum notează Mediazona, un singur martor al acuzării a venit la tribunal – pensionara Natalia Kopilova, care a aflat despre declarațiile lui Akunin din emisiunile lui Vladimir Soloviov.
În timpul dezbaterii, agenția de știri de stat TASS a publicat știrea că Akunin nu și-ar fi recunoscut vina pentru „justificarea publică a terorismului”. Scriitorul, care nu a fost prezent la ședința de judecată și se află în afara Rusiei, a acuzat agenția de minciună.
„TASS, așa cum se întâmplă adesea cu ei, minte. Eu (…) nu recunosc instanța lor. Nu am autorizat niciun avocat să mă reprezinte în așa-zisul lor tribunal și, în general, nu particip în niciun fel la această farsă”, a declarat Akunin pe social media.
La sfârșitul anului 2023 a devenit cunoscut faptul că în Rusia a fost deschis un dosar penal împotriva lui Boris Akunin după o conversație cu farsorii pro-Kremlin Vovan și Lexus. Editura AST a încetat să mai publice cărțile lui Akunin, iar marile lanțuri de magazine le-au retras de la vânzare. Rosfinmonitoring l-a adăugat pe scriitor în registrul „teroriștilor și extremiștilor”. Ministerul rus al Justiției l-a declarat pe Akunin „agent străin”.
Născut în 1956 în Georgia, care pe atunci era republică sovietică, Akunin este un scriitor cunoscut în Rusia pentru romanele sale polițiste și istorice, în special saga de succes „Anchetele lui Erast Fandorin”, despre un erou care trăiește în epoca țaristă.
El a scris de asemenea „Istoria statului rus”, o creație în nouă volume care abordează dezvoltarea statului rus până la revoluția din 1917.
Akunin s-a pronunțat în 2014 împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea, după care a plecat în exil la Londra, unde locuiește în prezent.
Pe 24 februarie 2022, scriitorul a deplâns pe Facebook declanșarea „unui război absurd”. „Nebunia a câștigat”, a scris el la acea dată.
Romancierul a cofondat proiectul „Adevărata Rusie”, susținut de mai multe personalități culturale aflate în exil și care se opun invaziei ruse în Ucraina și încearcă să ajute refugiații ucraineni.