Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a invitat un singur…

Rusia a invitat un singur lider străin la parada de „Ziua Victoriei” de pe 9 mai – presa rusă

Singurul lider străin care va merge la Moscova pentru a participa la ceremoniile ocazionate de „Ziua Victoriei” la 9 mai va fi președintele Kârgâzstanului, scrie ziarul rus „Vedomosti”, care citează o sursă diplomatică și o sursă apropiată administrației prezidențiale.

Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, a fost invitat în Rusia pentru a sărbători Ziua Victoriei, la sfârșitul lunii martie, de către vicepremierul rus Alexei Overciuk, responsabil de relațiile internaționale în cadrul guvernului de la Moscova.

„Noi, bineînțeles, ne amintim întotdeauna ce contribuție a adus Kârgâzstanul la această victorie și la apărarea Moscovei, acest lucru este sacru pentru noi”, a declarat anterior Overciuk.

Potrivit surselor ziarului „Vedomosti”, vizita președintelui Kârgâzstanului va include nu doar participarea la parada militară, ci și discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

În 2022, Vladimir Putin nu a invitat niciun lider străin la Moscova de Ziua Victoriei. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a explicat atunci că „nu este o dată aniversară”. De asemenea, el a adăugat că este „sărbătoarea noastră, o sărbătoare pentru toți rușii”. Doar președintele Tadjikistanului, Emomali Rakhmon, a fost singurul lider străin care a sosit la Moscova pentru parada din 2021.

Pregătirile pentru Parada Victoriei din Piața Roșie au început pe 3 aprilie. Dmitri Peskov a declarat că la paradă vor participa și soldații implicați în operațiunea militară din Ucraina.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, a anunțat anterior că regiunea nu va organiza o paradă militară pe 9 mai din motive de securitate. Parada militară a fost anulată și în regiunea Belgorod. Guvernatorul Veaceslav Gladkov a explicat acest lucru prin faptul că nu dorește să „provoace inamicul”, transmite sursa citată.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, țară alături de care a luptat împotriva Germaniei Naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. La aproape trei luni de începutul războiului din Ucraina, Putin a organizat în Piața Roșiei de la Moscova tradiționala paradă militară și a declarat în fața militarilor că: „Strămoșii noștri au luptat împotriva dușmanilor în Stalingrad, Kursk. Același lucru se întâmplă astăzi aici. Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării voastre“.

Lecția de istorie. Ce a fost pe 9 mai 1945 și ce s-a întâmplat cu R. Moldova după război?