Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Nicolae Ciucă, premierul propus…

România: Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL. Ciucă va conduce și negocierile cu PSD, în locul lui Cîțu

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Liderii Partidului Național Liberal (PNL) au decis joi, 18 noiembrie, în ședința Biroului Executiv Național, să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. Ciucă va conduce negocierile cu Partidul Social Democrat din România (PSD), care vor fi reluate la ora 16. În ședința BEX, Florin Cîțu a fost cel care l-a propus pe Nicolae Ciucă, notează Digi 24.

ACTUALIZARE 14:30 Zilele următoarele, președintele României, Klaus Iohannis, va convoca partidele la consultări, la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 14:05 Liberalii au votat în unanimitate, în ședința BEX, propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. Propunerea ar fi fost făcută chiar de președintele partidului Florin Cîțu, susțin surse participante la ședință. De la ora 16, PNL și PSD reiau negocierile pe programul de guvernare. Negocierile vor fi conduse de Nicolae Ciucă, scrie sursa citată.

ACTUALIZARE 13:15 Potrivit ultimelor informații din interiorul PNL, Florin Cîțu intenționează să îl propună în ședința Biroului Executiv Național pe Dan Vîlceanu pentru funcția de prim-ministru. În același timp, prim-vicepreședinții partidului îl vor susține pe Nicolae Ciucă, preferat și de președintele Klaus Iohannis. 

Negocierile dintre PNL și PSD sunt aproape finalizate pe programul de guvernare, însă cele două partide trebuie să își împartă ministerele în viitorul guvern, după stabilirea premierului.

Președintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări zilele următoare. Guvernul PSD-PNL-UDMR ar urma să primească votul de învestitură săptămâna viitoare.

Pe 20 octombrie curent, Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură. Digi 24 relatează, citând unele surse, că în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități.