Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Ucrainei anunță că Kievul…

Președintele Ucrainei anunță că Kievul va lua în considerare posibilitatea întreruperii relațiilor diplomatice cu Rusia

Kievul va lua în considerare posibilitatea întreruperii relațiilor diplomatice cu Rusia. Declarația aparține președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, care a menționat faptul că în perioada imediat următoare va analiza și va rezolva „această problemă”, precum și acțiunile ulterioare ale Ucrainei în legătură cu escaladarea relațiilor cu Federația Rusă, notează Novaya Gazeta.

„Prin recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk,Rusia creează temeiuri legale pentru agresiunea armată împotriva Ucrainei, încălcând toate obligațiile bilaterale și multilaterale – rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina din 17 februarie 2015”, a declarat președintele Ucrainei.

El consideră că nu va exista un război puternic împotriva Ucrainei și o escaladare largă din partea Rusiei. „Dacă există, legea marțială va fi introdusă”, a adăugat el.

Luni, 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, condamnă cu fermitate decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recunoaște independența autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Comunitatea internațională condamnă decizia Rusiei prin care a recunoscut independența republicilor separatiste din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk. SUA au anunțat că vor răspunde „imediat mișcării din partea Rusiei”. Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat că recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”. Detalii aici.

Între timp, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a lansat un apel în adresa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, prin care a cerut restricții dure împotriva Rusiei.