Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacții internaționale, după ce Putin…

Reacții internaționale, după ce Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei

Comunitatea internațională condamnă decizia președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, privind recunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk.

SUA anunță că vor răspunde „imediat” mișcării din partea Rusiei.

„Am anticipat o astfel de mișcare din partea Rusiei și suntem gata să răspundem imediat. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiții, acte de comerț și finanțare de către persoanele americane către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR și LNR din Ucraina. Acest ordin va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat și Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunța în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaționale ale Rusiei”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Președintele SUA, Joe Biden, susține că că a semnat un ordin executiv pentru nu permite Rusiei „de a profita de încălcările sale flagrante ale dreptului internațional”.

„Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii pași”, a declarat Biden într-o postare pe Twitter.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, afirmă că a lansat un apel către secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pentru a cere restricții dure împotriva Rusiei.

„Ținând cont de dinamica situației, am mai mai făcut un apel către Antony Blinken înainte de întâlnirea noastră de la Washington. Subiectul cheie: sancțiuni. Am subliniat necesitatea de a impune sancțiuni dure Rusiei ca răspuns la acțiunile sale ilegale”, a punctat ministrul ucrainean al afacerilor externe.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că țara sa condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a republicilor separatiste din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk.

„Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus președintele român într-o postare pe Twitter.

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, afirmă că recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”.

Luni, 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Potrivit Deutsche Welle, cancelarul federal Olaf Scholz l-a avertizat pe Putin într-o convorbire telefonică în legătură cu un astfel de gest, care contravine Acordului de la Minsk. 

Așa-numitele „republici populare” Donețk și Lugansk, cât și parlamentul Rusiei i-au cerut lui Putin recunoașterea oficială a independenței acestora. Consiliul de Securitate al Rusiei a sprijinit solicitarea cu o majoritate clară. Ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu s-au pronunțat, la rândul lor, în favoarea recunoașterii independenței celor două regiuni din estul Ucrainei. 

Statele Unite au subliniat recent că recunoașterea acestor „republici populare” auto-proclamate reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, notează sursa citată.

Separatiștii i-au îndemnat vineri, 18 februarie, pe civilii din cele două regiuni să plece în Rusia. Sâmbătă au ordonat o mobilizare generală.