Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Declarațiile președintelui Ucrainei, după ce…

Declarațiile președintelui Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk: „Nu datorăm nimănui nimic și nu vom da nimic nimănui. Suntem pe pământul nostru”

Sursa foto: Reuters

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în jurul orei 3:00, ora Moscovei, pe 22 februarie, s-a adresat națiunii după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște independența autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, scrie Novaya Gazeta.

„Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimic sau de nimeni. Nu datorăm nimănui nimic și nu vom da nimic nimănui. Și suntem siguri de asta. Pentru că acum nu este februarie 2014, ci februarie 2022. O altă țară, o altă armată. Un obiectiv este pacea în Ucraina”, a spus el.

Zelensky a subliniat că granițele Ucrainei vor rămâne așa cum sunt recunoscute de comunitatea internațională, „în ciuda declarațiilor Federației Ruse”. Acum, a spus el, ucrainenii nu au niciun motiv pentru „nopți fără somn”.

„Recunoașterea independenței regiunilor ocupate Donețk și Lugansk poate însemna retragerea unilaterală a Rusiei din acordurile de la Minsk și ignorarea deciziilor din Normandia. Acest lucru subminează eforturile de pace și distruge formatele de negociere”, a declarat liderul ucrainean.

Potrivit lui Zelensky, Ucraina a inițiat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU și o reuniune specială a OSCE.

Luni, 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Potrivit Deutsche Welle, cancelarul federal Olaf Scholz l-a avertizat pe Putin într-o convorbire telefonică în legătură cu un astfel de gest, care contravine Acordului de la Minsk. 

Așa-numitele „republici populare” Donețk și Lugansk, cât și parlamentul Rusiei i-au cerut lui Putin recunoașterea oficială a independenței acestora. Consiliul de Securitate al Rusiei a sprijinit solicitarea cu o majoritate clară. Ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu s-au pronunțat, la rândul lor, în favoarea recunoașterii independenței celor două regiuni din estul Ucrainei.