Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parchetul European, condus de Laura…

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi a deschis timp de patru luni 300 de anchete vizând un prejudiciu total evaluat la 4,5 miliarde de euro

Imagine: Laura Codruţa Kövesi; Sursa: Hungary Today

Parchetul European (EPPO), care are competența de a investiga și a urmări penal autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE, condus de procurora șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, a deschis timp de patru luni 300 de anchete vizând un prejudiciu total evaluat la 4,5 miliarde de euro.

De când EPPO și-a început activitatea, la 1 iunie curent, a înregistrat peste 1 700 de semnalări de infracţiuni transmise de către autorităţile statelor participante, dar şi de la persoane fizice, indică instanţa într-un comunicat.

Instituțiile și organismele UE, precum și autoritățile competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO trebuie să raporteze către EPPO orice comportament infracțional care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă și alte infracțiuni.

Înainte ca EPPO să devină operațional, doar autoritățile naționale puteau cerceta astfel de infracțiuni – dar cu instrumente limitate, deoarece competențele lor se opresc la frontierele naționale. Misiunea EPPO este combaterea fraudei împotriva finanțelor UE.

Comisia Europeană și-a prezentat propunerea de instituire a Parchetului European în 2013. Pentru adoptarea acesteia, Consiliul trebuia să fie de acord în unanimitate și să obțină aprobarea Parlamentului European. După mai mult de trei ani de negocieri, Consiliul nu a reușit să ajungă la un acord unanim cu privire la propunere. Lipsa unanimității a fost înregistrată de Consiliu în februarie 2017 și a fost confirmată de Consiliul European în luna următoare. În astfel de situații, cooperarea consolidată poate fi întreprinsă de un grup de cel puțin nouă state membre, în conformitate cu tratatele UE. Cooperarea consolidată privind EPPO a fost, prin urmare, lansată în aprilie 2017. În octombrie 2017, Consiliul a adoptat Regulamentul privind EPPO, care a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017.

În octombrie 2019, Laura Codruța Kövesi a fost numită prima procuroră șefă europeană.