Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noi tensiuni în țara vecină.…

Noi tensiuni în țara vecină. Petro Poroșenco a ordonat plasarea armatei în stare de alertă

Imagine-simbol

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat plasarea în stare de alertă a tuturor unităţilor militare din preajma Crimeei şi din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, de teama riscului izbucnirii unui conflict militar cu Rusia. Poroşenko a transmis ordinul în cursul unei reuniuni cu şefii serviciilor de securitate, inclusiv comandanţii militari. Decizia a fost luată pe fondul amplificării tensiunilor cu Rusia, scrie mediafax.ro

Zilele trecute, preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că foloseşte metode „teroriste” pentru declanşarea unui conflict în Crimeea, după confruntări soldate cu moartea a doi militari ruşi, în timp ce Administraţia de la Kiev susţine că Moscova caută pretexte pentru intensificarea conflictului militar. „Persoanele care au preluat puterea la Kiev au început să recurgă la tactici teroriste în loc să caute modalităţi pentru o soluţionare politică. Vreau să le atrag atenţia partenerilor noştri americani şi europeni. Cred că este deja evident că autorităţile de la Kiev nu caută soluţii diplomatice la probleme, ci recurg la terorism. Este o situaţie foarte îngrijorătoare. Tentativa de a provoca confruntări militare, de a genera un conflict este o dorinţă de a distrage atenţia de la problemele sociale din Ucraina. Sunt acţiuni criminale”, a declarat Vladimir Putin.

„Vladimir Putin vrea amplificarea conflictului militar. Rusia amplifică tensiunile, caută cu disperare un motiv de război cu Ucraina, testând reacţia Occidentului”, a replicat Ministerul de Externe de la Kiev. 

Situația tensionată dintre Federația Rusă și Ucraina a atras și atenția Alianței Nord-Atlantice și a Statelor Unite, care-și exprimă îngrijorarea față de intensificarea confruntărilor în estul Ucrainei prin încălcarea armistiţiului și îndeamnă cele două părți să soluționeze conflictul strict prin mijloace politice şi diplomatice.

Federația Rusă a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014 după desfășurarea unui referendum nerecunoscut de autoritățile ucrainene. Conflictul separatist izbucnit în martie 2014 în estul Ucrainei s-a soldat până în prezent cu peste 9.500 de morţi.