Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina cere Turciei să aresteze…

Ucraina cere Turciei să aresteze nava rusească care a părăsit portul Berdiansk cu 7000 de tone de cereale. Demersul Procuraturii Generale a Ucrainei către Ministerul Justiției din Turcia

Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu (imagine-simbol)

Ucraina a cerut Turciei să aresteze nava cargo Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene preluate din portul Berdiansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document consultat de Reuters.

Un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 tone deadweight, a efectuat prima încărcătură de aproximativ 4.500 de tone de cereale ucrainene din Berdiansk.

Într-o scrisoare din 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că nava Zhibek Zholy a fost implicată în „exportul ilegal de cereale ucrainene” din Berdiansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone de cereale, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare decât cea menționată de oficialul ucrainean.

Parchetul general ucrainean a cerut Turciei să „efectueze o inspecție a acestei nave maritime, să confiște mostre de cereale pentru examinare criminalistică, să ceară informații privind locația acestor cereale”, potrivit scrisorii consultate de Reuters, adăugând că Ucraina este pregătită să efectueze o anchetă comună cu autoritățile turce.

Ministerul de Externe al Turciei nu venit cu o reacție pentru sursa citată cu privire la sosirea navei Zhibek Zholy.

KTZ Express, cu sediul în Kazahstan, a confirmat pentru Reuters că Zhibek Zholy este proprietatea companiei, dar a precizat că a fost luat în baza unui contract de către compania rusă Green-Line, care nu a fost pusă sub nicio sancțiune internațională.

Joi, 30 iunie, o navă rusească, care transporta 7000 de tone de cereale către „țări prietene”, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, după ce Kremlinul a declarat că portul a fost deminat și că este pregătit să reia transporturile de cereale.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele rusești le-au cucerit de la începutul invaziei sale. Kremlinul a negat că Rusia a furat cereale ucrainene.

Războiul amenință să provoace penurii alimentare severe, deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu.

La începutul lunii trecute, ministrul rus al apărării a declarat că porturile ucrainene Berdiansk și Mariupol, controlate de forțele rusești, erau pregătite să reia transporturile de cereale.

Țările occidentale au acuzat Rusia că a creat riscul unei foamete la nivel mondial prin faptul că a împiedicat Ucraina să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

O navă rusească, care transporta 7000 de tone de cereale către „țări prietene”, a părăsit portul ucrainean Berdiansk