“Marș al demnității” la Kiev

Ucraina marchează în acest sfârșit de săptămână un an de la evenimentele din Maidan (Piața Independenței din centrul Kievului) – epicentrul manifestațiilor între noiembrie 2013 și februarie 2014 – care au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici. “Această revoluție a fost prima, dar a fost o bătălie victorioasă pentru independența noastră”, a declarat actualul președinte ucrainean Petro Poroșenko, referitor la revoluția preoeuropeană de acum un an, potrivit AFP.
Mai mulți lideri europeni, între care președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele german Joachim Gauk, sunt așteptați duminică dimineață la Kiev pentru a participa la un “marș al demnității”.

Viktor Ianukovici, astăzi refugiat în Rusia, a promis, la rândul său, “să revină” pentru “a face mai ușoară viața în Ucraina”, într-un interviu difuzat sâmbătă la televiziunea rusă.

La Moscova, aproximativ 35.000 de manifestanți au participat sâmbătă la un marș “anti-Maidan”, potrivit poliției moscovite, denunțând “haosul” din Ucraina pe care ei îl impută responsabilității Occidentului. În cadrul demonstrației au fost distribuite manifeste pe care imaginea președintelui american Barack Obama apărea sub titlul “Vestul încearcă să facă să cadă regimul lui Putin și să stranguleze Rusia”. “Suntem împotriva revoluțiilor, am văzut toate acestea în 1917, iar Maidanul este încă o revoluție”, a declarat o manifestantă.

Publicând “Cameleonul” în 1997, Andrei Kurkov comitea un mic sacrilegiu. El, scriitor de limbă rusă născut la Leningrad, îndrăznea să evoce sub forma unei povestiri fanteziste “spiritul național ucrainean”.

Mesajul lui Kurkov era clar formulat de unul din personajele sale:”Spiritul național este de natură mai ridicată decât limba”. Altfel spus, nu este nevoie să fii un “etnic ucrainean” sau un cetățean ucrainofon pentru a te revendica drept ucrainean. Acest mesaj nu mergea mai departe de atât într-o epocă în care scriitorii ucraineni rusofoni erau clasați în categoria “literatură străină”.

Kurkov a avut o idee proprie despre identitatea ucraineană. “Am început să mă simt ucrainean doar în momentul independenței 1991. Această țară mi-a plăcut pur și simplu. Și, comparând-o cu Belarus și cu Rusia, mi-am spus că este țara care are cele mai multe șanse să devină o țară a libertății.La timpul respectiv, eram fără îndoială o excepție printre rusofoni”.
sursa: agerpres.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *