Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanie va ieși din…

Marea Britanie va ieși din UE

Marea Britanie a votat joi, într-un referendum istoric, cu un scor de 52% la 48%, pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană după 43 de ani de apartenență la blocul comunitar, notează BBC News pe site-ul său.

Capitala Londra și Scoția au votat covârșitor pentru rămânerea în UE, dar această opțiune a fost subminată de rezultatele slabe ale taberei anti-Brexit în restul zonelor. Țara Galilor și majoritatea zonelor din Anglia din afara Londrei au votat masiv pentru ieșirea din UE.

Rata de participare la scrutin a fost de 71,8% — cea mai ridicată de la alegerile din 1992—, peste 30 de milioane de alegători exprimându-și opțiunile.

Așa cum era de așteptat, piețele financiare au reacționat la rezultatul referendumului, moneda britanică, lira sterlină, coborând la cea mai scăzută cotație față de dolar de după 1985.

John McDonnell, ministrul de finanțe în cabinetul din umbră al Partidului Laburist, de opoziție, a declarat că Banca Angliei ar putea fi nevoită să intervină pentru a susține lira, care a pierdut 3% în momentele în care primele rezultatele parțiale au arătat un rezultat favorabil Brexit-ului în Sunderland, și s-a depreciat cu 6,5% față de euro.