Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai multe cabluri de internet…

Mai multe cabluri de internet care trec prin Marea Roșie au fost tăiate, afectând 25% din traficul de date dintre Asia și Europa

Sursa: Getty Images

Mai multe cabluri submarine de comunicații din Marea Roșie au fost tăiate, afectând 25% din traficul de date care circulă între Asia și Europa, afirmă o companie de telecomunicații și un oficial american, citați de BBC.

HGC Global Communications, cu sediul în Hong Kong, a declarat că a luat măsuri pentru redirecționarea traficului după ce patru dintre cele 15 cabluri au fost recent tăiate. Cauza nu este încă clară.

Compania a precizat luni, într-o declarație, că patru cabluri submarine din Marea Roșie – Seacom, TGN-Gulf, Asia-Africa-Europa 1 și Europe India Gateway – au fost tăiate în urma unui „incident” recent.

Un procent estimat de 25% din trafic a fost afectat, a adăugat aceasta, precizând că aproximativ 80% din traficul dinspre vestul Asiei trecea prin aceste cabluri.

HGC a declarat că a luat măsuri de atenuare a oricăror întreruperi pentru clienții săi prin redirecționarea datelor către Europa prin cabluri din China continentală și pe sub Oceanul Pacific către SUA, precum și prin utilizarea cablurilor rămase în Marea Roșie.

Operatorul african de cablu de telecomunicații Seacom a declarat pentru Associated Press că „testele inițiale indică faptul că segmentul afectat se află în jurisdicția maritimă yemenită din sudul Mării Roșii”.

Un oficial al Pentagonului a confirmat pentru CBS News că au fost tăiate cablurile submarine de telecomunicații din Marea Roșie.

Oficialul a declarat că SUA încă încearcă să stabilească dacă acestea au fost tăiate în mod deliberat sau au fost agățate de ancora unei nave.

Luna trecută, guvernul Yemenului, recunoscut la nivel internațional, a avertizat că mișcarea Houthi, susținută de Iran, ar putea sabota cablurile submarine, pe lângă faptul că atacă nave pe mare.

Houthi – care controlează cea mai mare parte a coastei vestice a Yemenului de la Marea Roșie – au negat săptămâna trecută că ar fi vizat cablurile și au dat vina pe atacurile militare americane și britanice pentru orice deteriorare a acestora.

Forțele americane și britanice au vizat armele și infrastructura Houthi ca răspuns la atacurile cu drone și rachete asupra navelor comerciale care trec prin Marea Roșie și Golful Aden.

Houthi spun că atacurile lor sunt o dovadă de susținere a palestinienilor în războiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza.