Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE/ Navalny se întoarce în…

LIVE Navalny se întoarce în Rusia: „Sunt cetățean al Rusiei, care are tot dreptul să meargă acasă”

Politicianul Alexei Navalny revine azi, 17 ianuarie, în Rusia, după tratamentul pe care l-a urmat în Germania, fiind otrăvit. Cu o zi mai devreme, ofițerii de poliție au venit la susținătorii săi și au încercat să lanseze avertismente cu privire la inadmisibilitatea „măsurilor necoordonate”. Mai mulți susținători ai opozantului, dar și activiști și reporteri au fost reținuți.

În dimineața zilei de joi, 20 august, Alexei Navalny a fost internat de urgență în spitalul din Omsk. Asta după ce i s-a făcut rău în avionul cu care zbura din Tomsk spre Moscova. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, care se afla cu el, spune că cel mai probabil, politicianul a fost otrăvit la îmbarcare când a băut un ceai într-un restaurant al aeroportului din Omsk. 

După 48 de ore în care soția și rudele lui Navalny au cerut transportarea sa într-un spital din străinătate, Anatoly Kalinichenko, medicul șef adjunct al spitalului de urgență din Omsk, a anunțat vineri, 21 august, că medicii au fost de acord să-l transporte pe politicianul Alexei Navalny în Germania.

Germania a afirmat miercuri, 2 septembrie că Alexei Navalny a fost otrăvit de un agent neurotoxic „de tip Noviciok”. Informația a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, Steffen Seibert care a spus că rezultatele laboratoarelor militare germane au demonstrat acest lucru „fără echivoc”, lucru negat de Rusia.

Pe 7 septembrie, Clinica Charite din Berlin a anunțat că opozantul rus a ieșit din comă, a fost detubat, respiră de sinestătător și răspunde la stimuli verbali. Ulterior, politicianul rus a urmat un amplu proces de recuperare care, după spusele lui, l-au făcut aproape sănătos și apt de a reveni acasă.