• Lecția japoneză: Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII dure

  Lecția japoneză: Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII dure
  sursa foto: cnn.com
  vizualizări
  05 iulie 2020 | 07:18

  În vârful focarului din Wuhan, în februarie, când spitalele oraşului au fost copleşite şi majoritatea ţărilor din lume au limitat călătoriile persoanelor din China, Japonia a ţinut graniţele deschise. Cu toate că nu a impus măsuri stricte, Japonia a raportat un număr mic de cazuri de infectate cu Covid-19, ținând cont de numărul populației.

  Mediafax.ro a făcut o radiografie a „minunei japoneze” și a constatat că Japonia are cel mai mare procent de vârstnici din lume, conform mai multor studii. Populaţia Japoniei este de asemenea concentrată în oraşe imense. Tokyo are 37 de milioane de oameni, iar pentru majoritatea lor, singura modalitate de deplasare este metroul.

  În plus Japonia a refuzat să asculte sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a „testa, testa, testa”. Chiar şi acum, testele PCR totale se ridică la doar 348.000, adică 0,27% din populaţia Japoniei. Ţara asiatică nu a avut un măsuri de carantină la amploarea sau gravitatea celor din Europa.

  Toate aceste aspecte, în teorie, ar fi trebuit să facă din Japonia locul ideal pentru răspândirea noului virus. Totuşi, ţara asiatică pare că ţine sub control pandemia.

  Vicepremierul Taro Aso, pune rezultatele bune pe seama „calităţii superioare” a japonezilor. Într-un comentariu devenit celebru, Aso a spus că a fost întrebat de liderii din alte ţări care este reţeta succesului Japoniei. „Le-am spus acestor oameni: „Între ţara ta şi ţara noastră <> nivelul oamenilor este diferit”.

  Mindo este un concept care datează din epoca imperială a Japoniei şi denotă un sentiment de superioritate rasială şi culturală. Aso a fost condamnat pentru modul în care a folosit termenul. Mulţi japonezi, şi unii oameni de ştiinţă, cred însă că există ceva diferit în Japonia – un aşa-numit „Factor X” care protejează populaţia de Covid-19.

  Este posibil ca unele aspecte ale moravurilor japoneze, cum ar fi formele de salut să aibă aspecte ale distanţării socială încorporate. Dar acesta nu poate fi singurul motiv pentru rezultatele bune în gestionare pandemiei conform specialiştilor.

  Tatsuhiko Kodama, profesor de la Universitatea din Tokyo, care studiază modul în care pacienţii japonezi reacţionează la virus crede că Japonia ar fi avut anterior Covid. Nu Covid-19, ci ceva similar care ar fi putut lăsa în urmă o „imunitate istorică”. El consideră că este posibil ca un virus asemănător lui Sars să fi circulat înainte în regiune, ceea ce ar putea explica rata scăzută a mortalităţii, nu doar în Japonia, ci în mare parte din China, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Asia de Sud-Est.

  Acest lucru a fost întâmpinat cu un oarecare scepticism. „Nu sunt sigur cum un astfel de virus ar fi put fi limitat doar la Asia”, spune profesorul Kenji Shibuya, director al Sănătăţii Publice la Kings College, Londra.

  Dr. Kazuaki Jindai, cercetător medical la universitatea din Kyoto a declarat că datele arată că peste o treime din infecţii provin din locuri foarte similare. Echipa a identificat timpuriu că sălile de karaoke, petreceri, cluburi, conversaţiile din baruri şi exerciţii fizice în sălile de sport” sunt activităţi cu cel mai mare risc. Descoperirile au determinat guvernul să lanseze o campanie la nivel naţional care să avertizeze oamenii să evite „Trei lucruri”. Spaţii închise cu ventilaţie slabă, Locurile aglomerate și Conversaţiile prelungite faţă în faţă.

  Toate aspectele mai sus menţionate pot fi unele dintre motivele pentru care Japonia are un număr mic de cazuri şi decese, dar cel mai important în opinia specialiştilor este de departe relaţia guvern-populaţie. În ciuda faptului că nu au ordonat oamenilor să rămână acasă, în general, aceştia au făcut-o.

  „Măsurile uşoare ale Japoniei par să fi avut un efect real de carantină. Japonezii s-au conformat în ciuda lipsei de măsuri draconice”, spune prof. Fukuda.

  Cum reduci contactul dintre persoanele infectate şi cele neinfectate …? Ai nevoie de un anumit tip de răspuns din partea publicului, care nu cred că va fi atât de uşor de replicat în alte ţări”, adaugă prof. Fukuda. Japonia le-a cerut oamenilor să aibă grijă, să stea departe de locurile aglomerate, să poarte măşti şi să se spele pe mâini, iar aceştia în mare partea au respectat măsurile. Încrederea populaţiei în Guvern şi în recomandările din domeniul sănătăţii par a fi motivul minunii japoneze.

  Conform datelor publice, Japonia a raportat 19 mii de cazuri oficiale de Covid-19 și 976 de decese la o populație de aproximativ 128 milioane de oameni. R. Moldova are o populație de aproximativ 3 milioane și a raportat 17 600 de cazuri de Covid-19 și 580 de decese.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Comisia Europeană a stabilit opt programe de asistență macrofinanciară pentru susținerea partenerilor de extindere și de vecinătate

  Începând de astăzi, 11 august, Comisia Europeană, în numele UE, a coordonat cu opt parteneri Memorandumuri de Înțelegere privind programele de asistență macrofinanciară (AMF). Acordurile fac parte din pachetul…
  Comisia Europeană a stabilit opt programe de asistență macrofinanciară pentru susținerea partenerilor de extindere și de vecinătate

  Coronavirus: OMS atenţionează că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privinţa eficacităţii şi siguranţei

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precal…
  Coronavirus: OMS atenţionează că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privinţa eficacităţii şi siguranţei

  ANSP: Sfaturi pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei COVID-19

  După o perioadă de restricție totală, călătoriile internaționale au fost reluate și permise, în conformitate cu regulamentele interne ale fiecărei țări, unele dintre acestea acceptând cetățenii moldoveni în per…
  ANSP: Sfaturi pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei COVID-19

  Demisia guvernului de la Beirut nu a calmat spiritele în Liban. Protestele violente au continuat și în a treia noapte

  Proteste au avut loc pentru a treia noapte consecutivă în Beirut, capitala Libanului, orașul care a fost locul unei explozii devastatoare în urmă cu o săptămână. În ciuda demisiei guvernului, anunțată luni, oam…
  Demisia guvernului de la Beirut nu a calmat spiritele în Liban. Protestele violente au continuat și în a treia noapte

  VIDEO/ Cum au protestat agricultorii din raionul Hâncești. Polițiștii au filmat totul și spun că vor aplica amenzi

  Sute de agricultori din mai multe raioane ale țării au scos tehnica agricolă din câmp și au mutat-o pe traseele naționale pentru a protesta astfel față de, spun fermierii, lipsa de reacție a autorităților la ce…
  VIDEO/ Cum au protestat agricultorii din raionul Hâncești. Polițiștii au filmat totul și spun că vor aplica amenzi

  Conceptul de modernizare a Î.M. „Piața Centrală”, votat de către majoritatea consilierilor municipali

  Conceptul de modernizare a Î.M. „Piața Centrală” a fost votat marți, 11 august, de Consiliului municipal Chișinău. Potrivit documentului aprobat, proiectul urmează a fi realizat în cca 2 ani, iar costuril…
  Conceptul de modernizare a Î.M. „Piața Centrală”, votat de către majoritatea consilierilor municipali