Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlinul spune că singura modalitate…

Kremlinul spune că singura modalitate de a proteja Rusia este crearea unei zone tampon cu Ucraina. Consilier al președintelui Ucrainei: „O declarație directă că războiul nu va face decât să se intensifice”

Sursa: Reuters

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că ideea președintelui rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este „un indiciu clar” că Moscova plănuiește să escaladeze războiul în Ucraina, scrie Reuters.

Putin a evocat posibilitatea stabilirii unei zone tampon în timpul unui discurs după ce a câștigat duminică alegerile, o măsură despre care Kremlinul a spus că ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene.

Aceasta este … o declarație manifest directă că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak pentru Reuters într-o declarație scrisă.

„Toate acestea sunt dovezi directe că Federația Rusă nu este pregătită să trăiască în relații sociale și politice moderne, ținând cont de drepturile suverane absolute ale altor țări”, a mai spus el.

Putin a făcut acest comentariu după ce a câștigat al cincilea mandat la Kremlin în urma unor alegeri de trei zile, criticate de Occident ca fiind o farsă.

„Nu exclud ca, ținând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim obligați la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită „zonă sanitară” în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin nu a oferit detalii, dar a spus că zona tampon ar putea să fie suficient de mare pentru a împiedica ceea ce el a spus că sunt arme fabricate în străinătate să lovească teritoriul rusesc.

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „pe fondul atacurilor cu drone (ucrainene) și al bombardamentelor asupra teritoriului nostru: facilități publice, clădiri rezidențiale, trebuie luate măsuri pentru a securiza aceste teritorii”.

„Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă tampon, astfel încât orice mijloc pe care inamicul îl folosește pentru a ne lovi să fie în afara razei de acțiune”, a spus Peskov.

El a făcut această remarcă după ce a fost întrebat dacă crede că este necesar ca Rusia să ocupe regiunea ucraineană Harkiv, care se învecinează cu Belgorod, o provincie rusă care a fost atacată în mod regulat începând din 2022, de forțele Kievului, dar fără confirmări oficiale din partea Ucrainei.

În ultimele luni, Rusia a bombardat Harkiv și regiunea înconjurătoare cu rachete și drone aproape în fiecare zi.

Forțele rusești au încercat inițial să cucerească regiunea Harkiv în februarie 2022, dar au fost alungate din cea mai mare parte a zonei în urma unei contraofensive ucrainene în luna septembrie a aceluiași an.

Ucraina a declarat anterior că își folosește doar propriile arme pentru a lovi teritoriul rusesc. Unii dintre aliații săi cheie, precum SUA, au furnizat arme cu condiția ca acestea să nu fie folosite în interiorul Rusiei.

Săptămâna trecută, Kievul și-ar fi intensificat atacurile cu drone cu rază lungă de acțiune asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, iar grupuri paramilitare ar fi organizat, de asemenea, atacuri transfrontaliere din Ucraina în vestul Rusiei.