Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Italia: Vechea și noua față…

Italia: Vechea și noua față a mafiei (DW)

Arestarea mafiotului Matteo Messina Denaro

După zeci de ani în care a reușit să se ascundă, ultimul șef cunoscut al organizației mafiote Cosa Nostra a fost arestat. Tentaculele mafiei se întind mult dincolo de granițele țării iar arestarea unui mafiot din vechea gardă nu înseamnă și dispariția criminalității organizate, scrie Deutsche Welle.

Însă 30 de ani trec greu când trebuie să-i petreci ascuns fiindcă ești un infractor dat în urmărire. Dar și mai frustrant este să fii prins în timpul unei vizite la clinica de oncologie. Or, asta i s-a întâmplat lui Matteo Messina Denaro – ultimul boss cunoscut al mafiei siciliene, Cosa Nostra. Conform relatărilor, Poliția ar fi avut informații că Messina Denaro se va afla acolo.  

Zvonuri că Denaro ar fi bolnav au circulat de multă vreme. Anchetatorii au început să verifice evidențele medicale ale clinicilor la indicațiile unui informator. Succesul li se datorează ofițerilor de la departamentul de combatere a criminalității organizate, afirmă Felia Allum, profesoară la Universitatea Bath. „Ce bine de premierul Giorgia Meloni, care acum se deplasează la Palermo și culege laurii, dar clasa politică și voința politică nu au nimic de-a face cu munca grea a anchetatorilor”, spune Allum.

Războiul Cosa Nostra cu statul italian  

Paolo Borsellino și Giovanni Falcone au fost uciși de Cosa Nostra la începutul anilor ’90

După arestarea lui Messina Denaro, premierul Meloni a anunțat pe Twitter o victorie uriașă a statului italian. Postarea premierului părea să se refere la acea perioadă din istoria mafiei când Cosa Nostra ducea o campanie de teroare împotriva statului.   

Când a căzut Zidul Berlinului, partidele de opoziție din Italia și Uniunea Europeană au început să facă presiuni asupra executivului de la Roma iar sistemul politic din Italia a început să se clatine.   

Grație înțelegerilor cu decidenți politici, mafia a reușit frecvent să scape de urmărire penală. Dar când acești politicieni nu și-au mai putut permite complicitatea, Cosa Nostra a început să se răzbune. Era la începutul anilor 90. Dovezile coliziunii au ieșit la iveală în diverse dosare trimise în instanță.  

Fostul premier Silvio Berlusconi (stânga) este bănuit că ar fi avut legături cu mafia

Antonio Balsamo, președintele tribunalului din Palermo, a subliniat rolul primordial al mafiotului Messina Denaro în „strategia de atacuri teroriste asupra statului“, mai ales în faza fierbinte a acesteia din anii 1992-1993. Cosa Nostra a comis atunci o serie de asasinate și atacuri cu bombă. Politicianul Salvo Lima și doi procurori – Giovanni Falcone și Paolo Borsellino – și-au pierdut viața. În Milano au fost comise mai multe atacuri cu bombă în locuri publice.   

„Lumea vorbește despre sfârșitul unei ere. Dar Messina Denaro a schimbat mafia. Costa Nostra a devenit mult mai ascunsă, mai bine camuflată. El s-a ascuns fiindcă a înțeles că este mult mai ușor să faci bani când ești invizibil”, explică Allum, profesoară la Universitatea Bath. „Când comiți crime violente, cum făcea mafia înainte, atragi atenția Poliției. Dacă dispari, cu ajutorul membrilor grupării și al intermediarilor poți să speli bani, să faci înțelegeri și altele”. 

Messina Denaro este însă doar ultimul șef cunoscut al organizației Cosa Nostra. Mafia, criminalitatea organizată în Italia și în Europa sunt mai mult decât ceea ce erau acum 30 de ani. Experții sunt de părere că arestarea lui Messina Denaro s-ar putea să nu aibă atâta însemnătate pe cât se crede.  

Ultimul șef al vechii mafii  

Italienii n-au uitat crimele comise în trecut. „Victimele de atunci trebuie luate în considerare. Numele Matteo Messina Denaro va rămâne mereu în amintire. El este ultimul reprezentant al vechii Cosa Nostra, unde totul s-a rezumat, până la urmă, la șef”, afirmă Anna Sergi, profesoară de criminologie la universitatea Essex din Marea Britanie.  

Pe vremuri, adaugă ea, capul mafiei era „un superstar“. „Însă acum nu mai este cazul. Mafioții și-au învățat lecția și mizează pe maxima discreție. La nivel administrativ, Messina Denaro nu mai era neapărat relevant. Fiecare familie din fiecare oraș a mers pe drumul ei. Acum operează local.“  

Matteo Messina Denaro s-a ascuns încă din 1993

Anna Sergi spune că unele familii sunt implicate în traficul intern de droguri, dar nu și in importurile de stupefiante. Importurile sunt, în mare parte, în mâna familiilor din ‘Ndrangheta sau Camorra, în alte regiuni ale Italiei. Cosa Nostra nu are acoperire internațională. Totuși, arestarea lui Messina Denaro poate avea efecte și peste hotare și ar putea provoca neliniști în justiția italiană și în guvern. „Messina Denaro avea mulți bani și a investit în străinătate. El și-a creat o rețea de complici la spălarea de bani în Italia și Europa. Această rețea ar putea fi folosită în continuare de către ceilalți membri ai Cosa Nostra“, explică Sergi.   

De ce a fost arestat tocmai acum? 

Rămâne întrebarea „De ce tocmai acum?”. Anchetatorii știau că bătrânul mafiot se tratează la Palermo. De ce s-a intervenit la trei luni după alegerea unui guvern de extremă dreapta cu Meloni la conducere, din care face parte și fostul premier Silvio Berlusconi, asupra căruia planează suspiciunea de a fi avut în trecut legături cu mafia.

Speră anchetatorii că Messina Denaro va dezvălui dimensiunea afacerilor și a rețelei sale invizibile? „Meloni este dură. Dacă Berlusconi se așteaptă să obțină garanții de la ea că va fi protejat de mafie, sigur nu le va primi. Meloni nu este interesată de așa ceva“, susține Ernesto Savona, șeful centrului de cercetare Transcrime din Milano.

Giorgia Meloni încearcă să prezinte imaginea unei Italii curate, care combate corupţia

Italia trebuie să-și protejeze economia „legitimă“ și să împiedice „infiltrarea“ elementelor criminale, adaugă Savona. Pentru asigurarea prosperității țării este nevoie de miliardele de euro pe care Roma speră să le primească de la fondul de redresare al UE în urma pandemiei. „Există teama că o parte din acești bani ar putea ajunge în conturile organizațiilor criminale și fenomenul corupției va lua amploare. Crima organizată și corupția merg mână în mână, formând liantul care-i ține împreună pe avocați, contabili, politicieni și infractori”.

Premierul Meloni are interesul să prezinte o imagine curată a țării sale. „Ea ar trebui să țină totuși seama de faptul că oamenii din propriul partid ar putea avea legături cu crima organizată, la fel ca mulți alți politicieni din alte formațiuni“, avertizează Savona. Reprezentantul Transcrime sugerează că activitățile criminale – inclusiv cumpărarea de voturi – ar fi ceva normal în politică. „Traficul de influență ține de afacere“, explică el. Iar mafia italiană continuă să aibă influență.