Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Republica Cehă, în urma…

În Republica Cehă, în urma unei operațiuni speciale, au fost reținuți mai mulți suspecți de implicare în luptele împotriva Ucrainei

În noaptea de 20-21 aprilie, poliția cehă a desfășurat o operațiune specială și a reținut cel puțin cinci persoane – membri ai structurilor paramilitare rusești din Ucraina, care ar fi participat la bătăliile din Donbas. Publicațiile cehe Respekt și Aktuálně.cz au relatat despre cele întâmplate, relatează Hromadske.

În operațiunea specială au fost implicați sute de ofițeri de poliție. Cei suspecți sunt persoane care plecaseră să lupte în Ucraina, tot ei planificând sau organizând astfel de călătorii.

Polițiștii cehi investighează și posibila comunicare a celor reținuți cu diplomații ruși deportați, pe care autoritățile cehe i-au acuzat de spionaj.

Potrivit surselor Aktuálně.cz, poliția cehă a avut temeri că suspecții vor opune rezistență în procesul reținerilor, mulți dintre ei având arme înregistrate la adresele lor de domiciliu.

Astăzi departamentul nostru desfășoară proceduri penale. Nu pot furniza informații mai detaliate, deoarece doar Parchetul Suprem din Praga are dreptul să furnizeze informații în cadrul procedurilor penale”, a declarat Jaroslav Ibegei, reprezentant al Centrului Național pentru Combaterea Criminalității Organizate din Republica Cehă, care a condus operațiunea de reținere a persoanelor suspecte de implicare în luptele din Donbas. 

Presa cehă precizează că astfel de acțiuni ale ofițerilor au loc în condițiile escaladării conflictului la frontiera ruso-ucraineană, reamintind că, de la începutul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, în Republica Cehă, mai multe persoane au compărut în fața instanței pentru participare la luptele din Ucraina, inițiate de militanții pro-ruși.

La 17 aprilie, Praga a anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși, acuzați că lucrează pentru serviciile speciale rusești. Ca răspuns, Rusia a anunțat că expulzează 20 de diplomați cehi.