Guvernul ucrainean a cerut „Naftogazului” să furnizeze gaz în Moldova fără participarea „Gazprom”

Material de pe Hromadkse

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a dat instrucțiuni către „Naftogaz”, „Ukrtransgaz” și „Vinnitsagaz”, să asigure furnizarea în R. Moldova a gazelor europene importate, fără participarea „Gazprom”. Anterior, R. Moldova și-a exprimat îngrijorarea că, din cauza lipsei unui contract de tranzit între Ucraina și Federația Rusă, țara poate rămâne fără gaz pe timp de iarnă.

R. Moldova importă gaz din Rusia în baza contractelor cu „Gazprom”. Cu toate acestea, acest gaz este furnizat R. Moldova prin intermediul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, deoarece nu există alte modalități de livrare a gazului.

De la 1 ianuarie 2020, tranzitul gazelor rusești prin Ucraina poate însă înceta, deoarece atunci contractul dintre „Naftogaz” și „Gazprom” se încheie, iar un nou contract nu a fost încă încheiat. Fără contract, „Gazprom” nu va putea furniza gaze în R. Moldova, iar țara ar putea rămâne fără gaz la mijlocul iernii.

Anterior, prim-ministra Maia Sandu și-a exprimat îngrijorarea că, începând cu 1 ianuarie, R. Moldova ar putea rămâne fără gaz din cauza faptului că Ucraina și Rusia nu se pot înțelege asupra unui nou acord de tranzit.

Recent, a devenit cunoscut faptul că „Gazprom” a acordat R. Moldova o reducere la achiziționarea de gaz, după ce guvernul a declarat că va renunța la gazul rusesc. Președintele Igor Dodon a mai spus că R. Moldova intenționează să extindă contractul de cumpărare a gazelor rusești, dar așteaptă rezultatele negocierilor dintre Ucraina și Rusia cu privire la tranzit.

Ceva timp în urmă, și „Ukrtransgaz” a trimis autorităților moldovenești o propunere oficială de a folosi capacitățile sistemului de transport al gazelor ucrainene pentru a putea renunța la aprovizionarea directă cu gaz rusesc.

O nouă rundă de negocieri trilaterale privind tranzitul gazelor ruse prin sistemul Ucrainei de transport al gazelor către Europa, cu participarea Ucrainei, Federației Ruse și Comisiei Europene ar trebui să aibă loc pe 28 octombrie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *