Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Guvernul României, condus de Viorica…

Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut de Parlament

Victorie pentru partidele de opoziție din Parlamentul României. Moțiunea de cenzură a fost adoptată în plenul celor două Camere ale Parlamentului, iar Guvernul Dăncilă a fost demis. Parlamentul a adoptat joi, 10 octombrie, moțiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 exprimate.

Guvernul Partidului Social Democrat este demis, dar rămâne deocamdată în funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare și va desemna un alt premier care să formeze un nou Cabinet, transmite Digi24.

Dacă noul Cabinet primește 233 de voturi în Parlament, va fi învestit și poate asigura guvernarea până la alegerile parlamentare. Dacă însă Parlamentul va respinge prin vot două Cabinete consecutiv, se declanșează alegeri anticipate. 

Parlamentarii Partidului Social Democrat au fost prezenți în plenul Parlamentului, dar nu au votat, ca să fie siguri că nu vor exista trădări, scrie Mediafax.ro.

Ludovic Orban, președintele Partidului Naţional Liberal, a anunțat că vineri vor începe negocierile pentru noul Guvern și că propunerea de premier a PNL este „persoana mea”, adică președintele PNL, scrie europalibera.org.

„Guvernul PSD și-a bătut joc de România așa cum nimeni nu și-a bătut joc în ultimii 30 de ani. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis. Le mulțumesc tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi în acest demers și care au stat până la sfârșit, rezistând la cele mai ticăloase oferte făcute de o putere disperată”, a spus Ludovic Orban,

Iniţiatorii moţiunii de cenzură spun că Guvernul Dăncilă este „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani si arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se ca soluţia benefică este un „guvern suplu„, cu 15 ministere.

Iniţiatorii susţin ca soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea României.

„Vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se afirmă în moţiune.

Guvernul Dăncilă este cel de-al 129-lea guvern al României, a guvernat țara de la 29 ianuarie 2018.