Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Forțele armate ale Turciei au…

Forțele armate ale Turciei au dezamorsat sâmbătă o mină care a plutit în derivă din Marea Neagră

Imagine simbol, sursă foto: Reuters

Forțele armate ale Turciei au dezamorsat sâmbătă, 26 martie, o mină care a plutit în derivă din Marea Neagră, declanșând o explozie puternică la nord de Istanbul, la câteva zile după ce Rusia a avertizat că minele depuse de forțele ucrainene pot ajunge în Bosfor, scrie Reuters.

Ministrul Apărării al Turciei, Halusi Akar, a descris obiectul, descoperit pentru prima dată de pescari în partea superioară a strâmtorii Bosfor, ca fiind un tip vechi de mină și a declarat că este în contact cu autoritățile ruse și ucrainene în legătură cu acesta.

Un martor a declarat pentru Reuters că a auzit o explozie puternică în largul satului de coastă Rumelifeneri, unde erau active nave militare, avioane și elicoptere militare.

„Mina, determinată ca fiind de tip vechi, a fost neutralizată de echipa noastră (…), iar forțele navale își continuă activitatea vigilentă”, a declarat Akar.

Anterior, paza de coastă avertizase navele să se îndepărteze de obiectul rotund care se mișca pe valuri, iar o echipă de scafandri s-a deplasat inițial pentru a investiga.

Turcia are granițe la Marea Neagră cu Rusia și Ucraina, pe care Moscova a invadat-o luna trecută.

Principala agenție de informații a Rusiei a declarat luni că mai multe mine au plutit în derivă în largul mării după ce s-au desprins de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, o afirmație respinsă de Kiev ca fiind o dezinformare și o încercare de a închide părți ale mării.

Marea Neagră este o arteră maritimă majoră pentru cereale, petrol și produse petroliere. Ea este conectată la Marea Marmara și apoi la Marea Mediterană prin Bosfor, care trece prin inima Istanbulului, cel mai mare oraș din Turcia, cu 16 milioane de locuitori.

Pescarii au observat pentru prima dată obiectul în apropierea unei zone de acostare și l-au raportat gărzii de coastă, care a trimis avertismente prin radio către navele din zonă, a declarat pentru Reuters Direcția Generală pentru Siguranța Litoralului.