Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Filmul atacului armat de la…

Filmul atacului armat de la Universitatea din Rusia, unde șase oameni au fost împușcați de către un student la Drept

„Un tip cu o armă merge spre sediul universității noastre … oh, nu! A împușcat-o! A ucis-o!” – Novaya Gazeta a publicat un articol în care descrie, cronologic, filmul atacului armat de acum două zile de la Universitatea Perm din Federația Rusă, unde șase oameni au fost împușcați mortal de un student de la facultatea de Drept din cadrul universității.

20 septembrie. 11:20. O Mazda albastră se îndreaptă spre campusul Universității Naționale de Cercetare din Perm (PGNIU). Din ea iese un tip bine făcut în haine negre. Se îndreaptă spre cele mai apropiate curți, își pune casca, scoate din geantă o pușcă neagră.

Mai târziu, numele său va deveni cunoscut – Timur Bekmansurov, student în anul I al facultății de drept. Dar în acel moment nimeni nu îl poate recunoaște.

Încărcat cu muniții, tipul merge spre poarta de est a campusului. Pe drum, el decide să verifice arma: sărind pe șosea, trage asupra unei mașini care se îndreaptă spre el. O crăpătură în sticlă, dar șoferul este viu.

Bekmansurov intră pe poartă și merge la a opta clădire a universității, unde se află facultățile geologice și geografice. Colegii săi de clasă nu sunt acolo, dar nu-i pasă pe cine ucide. Trebuie să meargă încă cel puțin două sute de metri până la Facultatea de Drept. Pe drum, el trage asupra oamenilor care se plimbă în grădina botanică, care se află în campus.

În acel moment, a existat doar o pauză după cea de-a doua pereche. Mulți tipi au ieșit pentru o pauză de țigară. Și eu. Brusc văd cum cade o fată, care se îndrepta spre clădirea educațională. Și într-o secundă îl observ pe acest om în negru. El este la doar patruzeci de metri distanță de mine”, își amintește Razuk Ashraf, student în anul III al Facultății de Chimie.

Razuk spune că Timur Bekmansurov nu s-a uitat în direcția lui și a mers mai departe.

„M-am repezit spre fată. S-a dovedit că nu a fost rănită – era doar foarte speriată. Am luat-o cu mine și am dus-o în spatele clădirii facultății mele, unde era în siguranță”, mai spune Razuk.

Privind din spatele zidului, Razuk a văzut că mai era un bărbat întins pe jos în parc.

„Era un tânăr, un student. Era rănit la piciorul. L-am bandajat cu hainele mele și am chemat o ambulanță. Au ajuns foarte repede – trecuseră mai puțin de zece minute. Atunci cineva mi-a spus că prietenul meu a fost rănit, mi-au arătat locul unde să fug spre el. Prietenul meu avea mai multe răni în coapsă. Am chemat și o ambulanță pentru el. Acum se află într-un spital în stare gravă” – spune Razuk.

În timp ce un student din Irak Razuk Ashraf salvează alți studenți, Timur Bekmansurov a intrat în a opta clădire. Paznicul a încercat să apese butonul de panică și să blocheze pasajul. Bekmansurov l-a împușcat.

A început panica în clădire. Studenții au sărit pe ferestre pe stradă. Cei care au rămas în săli de clasă construiau baricade.

„Am închis ușa cu o cheie, apoi am început să tragem birouri și scaune ca să o blocăm”, spune Vadim, student la geologie.

Am sprijinit mânerul cu un scaun, astfel încât să fie imposibil să-l rotim. Profesorul ne-a spus să stăm cu toții de-a lungul peretelui la intrarea în clasă. Dacă Bekmansurov intra și aruncă baricadele, atunci trei persoane ar trebui să împingă”, a mai spus Vadim.

Situația era radical diferită doar într-un singur auditoriu, într-o sală de clasă la etajul 8. Profesorul de limba rusă Oleg Syromyatnikov, după ce a închis ușa clasei, a continuat să conducă perechea. La cererile studenților de a baricada intrarea, el a refuzat, subliniind că ușa era metalică și nu poate fi penetrată de gloanțe. La universitate, decizia profesorului a fost numită normală, având ca scop înlăturarea panicii. Când cineva a început să tragă de mânerul ușii, Syromyatnikov a continuat să vorbească în șoaptă despre academicianul Likhachev.

În 20 de minute Timur Bekmansurov a ucis șase persoane și a rănit 27. A fost neutralizat de locotenentul junior al poliției rutiere Konstantin Kalinin chiar înainte de sosirea unităților de poliție și Rosgvardia. Kalinin și partenerul său Vladimir Makarov (sublocotenent) erau de serviciu în apropierea campusului, iar studenții care fugeau de împușcături s-au îndreptat spre ei pentru ajutor.

Tinerii polițiști au decis să acționeze.

După ce am fugit în clădirea de la primul etaj, am văzut un tânăr înarmat coborând scările. I-am strigat: „Aruncă arma!”, după care tânărul a îndreptat arma spre mine și a tras un foc de armă, iar eu am folosit o armă de foc. Am împușcat în direcția lui. Tânărul a căzut. Alergând la el, l-am imobilizat, luîndu-i pistolul și cuțitul lateral, după care am început să acord primul ajutor”, a declarat Kalinin.

Kalinin a reușit să salveze viața nu numai a studenților, ci și a lui Bekmansurov însuși. Acum este în terapie intensivă.

Ministerul Afacerilor Interne îi va prezenta pe cei doi locotenenți care au venit în ajutorul studenților pentru a primi premii de stat.

Poliția este încă de serviciu la intrarea în campus. Nimeni nu are voie să intre. Acei studenți care, din orice motiv, vor să intre în interior, sunt inspectați cu atenție. Polițistul își notează detaliile și sună să facă verificări înainte de a-i lăsa să intre pe teritoriul universității.

Oamenii continuă să aducă jucării și flori la universitate. Oamenii aduc și aprind lumânări. Studenții care au fost martori la tot ce s-a întâmplat la universitate sunt într-o stare emoțională dificilă, psihologii lucrează cu mulți dintre ei.

„Am fost în clădirea de alături când am auzit focuri de armă și apoi o sirenă de poliție”, explică Olga, o studentă de la Facultatea de Științe Economice. – Nu l-am văzut niciodată pe tipul ăsta. La perechi, nu ne-am intersectat. El nici nu a avut timp să ajungă la ore, după cum am înțeles. S-a înscris la universitate când a existat o admitere suplimentară la facultate, la începutul lunii septembrie”.

Studenții au explicat că, de obicei, intrarea în campus este liberă, permisul este necesar doar pentru a intra în clădirile educaționale.

„Turnichetele și detectoarele de metale sunt instalate în interior, dar nu în toate clădirile. Apropo, nu-mi amintesc să fi funcționat vreodată , spune Victor, student în anul doi.

Potrivit mamei lui Timur, atacatorul de 18 ani, el i-a spus că va cumpăra o armă la vârsta de 18 ani. Ea era împotrivă, dar tatăl lui credea că este „un lucru normal pentru un bărbat”.

Tatăl lui Timur însuși este soldat contractual, servind în regiunea Samara. A luptat în puncte fierbinți: în Cecenia, apoi în Donbass, apoi în Siria. Este divorțați de mama lui Timur. Potrivit tatălui său, el vizitează Perm o dată pe an.

Bekmansurov a primit un permis de armă cu acordul unui psihiatru. Certificatul i-a fost eliberat la Spitalul Clinic de Psihiatrie Regional Perm.

Presa rusă a publicat marți, 21 septembrie, numele celor șase victime ucise luni în atacul armat de la universitatea de stat din Perm, Rusia. Potrivit autorităților ruse, victimele au vârste cuprinse între 18 și 66 de ani.

Ministerul Securității din Perm a publicat pe canalul de Telegram o listă a victimelor ucise în împușcăturile de la Universitatea Națională de Cercetare din Perm (PGNIU).

Margarita Ghenadievna Engaus, 66 de ani;
Yaroslav Alekseevich Aramelev, 19 ani;
Ksenia Pavlovna Samchenko, 18 ani;
Ekaterina Rodomirovna Shakirova, 19 ani;
Anna Alexandrovna Aigeldina, 26 de ani;
Alexandra Yurievna Mokhova, 20 de ani.

Presa rusă a publicat numele celor șase victime ucise în atacul armat de la Universitatea din Perm