Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Declarația președintei Comisiei Europene, în…

Declarația președintei Comisiei Europene, în raport cu situația de la granița UE cu Belarusul: „UE și NATO lucrează mână în mână pentru a contracara atacurile hibride”

sursa: Ursula von der Leyen/Twitter

„UE și NATO lucrează mână în mână pentru a contracara atacurile hibride”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă comune cu Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg și prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš, în raport cu situația de la granița UE cu Belarusul.

„De luni de zile, Letonia se confruntă cu un atac hibrid deliberat, cinic. Un atac care este organizat de regimul Lukașenko. Și acest atac pune în pericol viața unor civili nevinovați, ademeniți sub promisiuni false. Letonia a răspuns la acest atac hibrid într-un mod uman, în același timp într-un mod foarte ferm. Uniunea Europeană continuă să fie alături de dumneavoastră. (…) Lukașenko a eșuat în încercarea sa de a submina unitatea și solidaritatea UE.

Mesajul nostru este foarte clar, UE și NATO lucrează mână în mână pentru a contracara acestea tipuri de atacuri hibride. Testăm și coordonăm împreună răspunsul la criză și ne intensificăm cooperarea”, a spus președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

La 15 noiembrie curent, Consiliul Uniunii Europene a convenit asupra adoptării unui nou pachet de sancțiuni, cel de-al cincilea, care va fi finalizat în zilele următoare, potrivit declarațiilor de presă ale Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Consiliul UE a modificat luni, 15 noiembrie, regimul de sancțiuni având în vedere situația de la granița UE cu Belarus, astfel încât să poată răspunde instrumentalizării ființelor umane în scopuri politice de regimul din Belarus. DETALII

La 9 noiembrie curent, Consiliul a adoptat o suspendare parțială a Acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii care au legături cu regimul din Belarus. Cu ocazia reuniunii Consiliului European, din 21-22 octombrie curent, liderii UE au afirmat că UE va continua să contracareze atacul hibrid aflat în derulare, lansat de regimul din Belarus, inclusiv prin adoptarea de noi măsuri restrictive împotriva persoanelor fizice și a entităților juridice.