Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Belarus: UE extinde domeniul de…

Belarus: UE extinde domeniul de aplicare a sancțiunilor pentru a combate atacurile hibride și instrumentalizarea migranților

Consiliul UE a modificat luni, 15 noiembrie, regimul de sancțiuni având în vedere situația de la granița UE cu Belarus, astfel încât să poată răspunde instrumentalizării ființelor umane în scopuri politice de regimul din Belarus.

UE va putea desemna persoane și entități care organizează sau contribuie la acțiuni ale regimului Lukașenko care facilitează trecerea ilegală a frontierelor externe ale UE.

„Decizia de astăzi reflectă hotărârea Uniunii Europene de a face față instrumentalizării migranților în scopuri politice. Renunțăm la această practică inumană și ilegală. În același timp, continuăm să subliniem represiunea inacceptabilă în desfășurare a regimului împotriva propriei populații și vom răspunde în consecință”, susține Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Decizia de luni a fost luată în urma concluziilor Consiliului European din 21 și 22 octombrie curent. Liderii UE au declarat că nu vor accepta nicio încercare a țărilor terțe de a instrumentaliza migranții în scopuri politice, au condamnat toate atacurile hibride la granițele UE și au afirmat că va răspunde în consecinţă.

La 10 noiembrie curent, Înaltul Reprezentant a emis o declarație în numele UE în care condamna ferm regimul Lukașenko pentru că a pus, în mod deliberat, viața și bunăstarea oamenilor în pericol și a stârnit criza la frontierele externe ale UE, în încercarea de a distrage atenția de la situația din Belarus, unde represiunea brutală și încălcările drepturilor omului continuă și chiar se agravează.

La 9 noiembrie curent, Consiliul a adoptat o suspendare parțială a Acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii care au legături cu regimul din Belarus. Cu ocazia reuniunii Consiliului European, din 21-22 octombrie curent, liderii UE au afirmat că UE va continua să contracareze atacul hibrid aflat în derulare, lansat de regimul din Belarus, inclusiv prin adoptarea de noi măsuri restrictive împotriva persoanelor fizice și a entităților juridice.

Din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului. Măsurile au fost adoptate ca răspuns la fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2020 din Belarus, precum și la intimidarea și reprimarea violentă a protestatarilor pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor. UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus, condamnându-le și considerând că nu au fost nici libere, nici corecte.

În total sunt impuse măsuri restrictive împotriva a 166 de persoane și 15 entități. Printre acestea se numără Alexandr Lukașenko și fiul său, consilier pe probleme de securitate națională, Viktor Lukașenko, precum și alte figuri cheie din conducerea politică și Guvern, membri la nivel înalt ai sistemului judiciar și câțiva actori economici importanți. Măsurile împotriva persoanelor desemnate includ interdicții de călătorie și înghețarea activelor.

Consiliul a decis în iunie curent să înăsprească măsurile restrictive existente, având în vedere situația din Belarus, prin introducerea unei interdicții privind survolul spațiului aerian al UE și privind accesul la aeroporturile UE de către transportatorii de toate tipurile din Belarus și prin impunerea de sancțiuni economice specifice.