Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană anunță un pachet…

Comisia Europeană anunță un pachet de sprijin de circa un miliard de euro destinat poporului afgan, fără a legitima guvernul interimar taliban

sursa: Al Jazeera

Comisia Europeană urmează anunță un pachet de sprijin de circa un miliard de euro destinat poporului afgan, fără a legitima guvernul interimar taliban. Anunțul oficial urmează să fie făcut la Summitul G20, de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Situația socio-economică din Afganistan se deteriorează, punând sute de mii de afgani în pericol pe măsură ce se apropie iarna. Doar asistența umanitară nu va fi suficientă pentru a evita foametea și o criză umanitară majoră.

Președinta Ursula von der Leyen susține că „trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni un colaps umanitar și socio-economic major în Afganistan. Trebuie să o facem repede. Am fost clari cu privire la condițiile noastre pentru orice angajament cu autoritățile afgane, inclusiv cu privire la respectarea drepturilor omului. Până în prezent, rapoartele vorbesc de la sine. Dar poporul afgan nu ar trebui să plătească prețul acțiunilor talibanilor. Acesta este motivul pentru care pachetul de sprijin afgan este destinat poporului afgan și vecinii țării care au fost primii care le-au oferit ajutor”.

Persoanele aflate în pericol după preluarea puterii de către talibani trebuie ajutate, au afirmat europarlamentarii într-o dezbatere privind viitorul Afganistanului. În dezbaterea din 14 septembrie deputații au subliniat nevoia ca UE să ajute oamenii să părăsească țara în siguranță după revenirea la putere a talibanilor.

Talibanii au anunțat, la 7 septembrie curent, formarea unui guvern interimar sub conducerea lui Muhammad Hassan Akhund.

Afganistan se confruntă cu o catastrofă umanitară în curs de desfășurare. Există deficite grave de alimente, apă și medicamente. 18,4 milioane de afgani au nevoie de sprijin umanitar, inclusiv 14 milioane de persoane care se aflau deja într-o situație de nesiguranță alimentară, potrivit Parlamentului European.

UE condamnă atacul terorist mortal din 26 august curent comis de ISIS-K la intrarea Abbey a aeroportului internațional Kabul și la hotelul Baron, care a dus la pierderea a peste 170 de vieți omenești, inclusiv a 13 membri ai personalului serviciilor SUA, și a rănit peste 200 de persoane.