Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine sunt cetățenii ruși acuzați…

Cine sunt cetățenii ruși acuzați de SIS de spionaj în favoarea Federației Ruse și ce legătură au cu fostul președinte Igor Dodon

Captură de ecran/Powerpoint SIS

Activitatea celor doi cetățeni ai Federației Ruse, care ar fi identificat și recrutat cetățeni moldoveni, „construind o rețea de agentură pe teritoriul R. Moldova” are legătură cu fostul președinte Igor Dodon. Potrivit surselor ZdG, cei doi ruși învinuiți de spionaj sunt vicepreședintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse Vadim Iurcenco și politologul Iurii Gudilin.

Sursa: Igor Dodon/Facebook

Vadim Iurcenco, în vârstă de 40 de ani, ocupă din ianuarie 2022 funcția de vicepreședinte al asociației obștești conduse de Igor Dodon, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Uniunii. Potrivit RISE Moldova, interlocutori ai RISE din serviciile speciale l-au numit „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurii Gudilin a fost inclus de Statele Unite ale Americii, în octombrie 2022, în lista de sancțiuni privind „operațiunile de influență malignă ale Kremlinului în Moldova”. Acesta a fost descris drept un politolog și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care a coordonat eforturile în 2020 și 2021 pentru a influența rezultatul alegerilor din R. Moldova. Gudilin a colaborat îndeaproape cu cetățenii ruși Olga Iurievna Grak și Leonid Mihailovici Gonin în cadrul acestor eforturi, a menționat Trezoreria SUA.

Iurii Gudilin/Sursa: rise.md

Gudilin, Grak și Gonin au lucrat în calitate de consilieri ai fostului președinte moldovean Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 din R. Moldova.

„În timpul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit, de asemenea, cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au exercitat presiuni asupra membrilor de rang înalt ai PSRM pentru ca aceștia să accepte asistența și îndrumarea lor, promițându-le că vor avea o influență favorabilă asupra administrației prezidențiale ruse în ceea ce privește solicitările de asistență din partea guvernului moldovean. În 2020, Gudilin a facilitat, de asemenea, înființarea unui canal de plată prin intermediul criptomonedei Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influențare a alegerilor. În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus utilizarea Ministerului rus de Interne pentru a localiza cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia și a-i convinge să voteze. În plus, mass-media din Rusia ar promova mesaje utile pentru campania lui Dodon către cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia”, a relatat Trezoreria într-un comunicat, atunci când a anunțat lista de sancțiuni.

În plus, numele lui Gudilin a fost menționat în legătură cu partidul lansat de primarul capitalei Ion Ceban, Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

„Deși eforturile sale de a influența alegerile din Moldova din 2020 și 2021 au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Aceste eforturi de influență sunt coordonate îndeaproape cu utilizarea de către Moscova a energiei ca armă politică împotriva guvernului moldovean. Printre eforturile sale de subminare a guvernului, echipa lui Gudilin a planificat să angajeze o echipă permanentă care să posteze comentarii pe rețelele de socializare și emisiuni online. Gudilin a colaborat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de troli”.

Un exemplu al măsurilor din ce în ce mai disperate ale Rusiei pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale este faptul că, ca parte a unui plan propus lui Gudilin, actorii pro-ruși ar fi organizat o serie de spargeri de vehicule în Moldova, pe care posturile de dezinformare pro-ruse le-ar fi pus în mod fals pe seama refugiaților ucraineni”, se mai arată în comunicat.

Directorul SIS: „Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost îndreptată spre influențarea proceselor social-politice ale R. Moldova în interesul Federației Ruse”

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a susținut luni, 10 iulie, un briefing de presă privind destructurarea unei „rețele de agentură implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj”.

„SIS și PCCOCS au încheiat și expediat în instanța de judecată una dintre cauzele penale inițiate pe elementele constitutive ale infracțiunii trădare de patrie, prevăzută de articolul 337, și spionaj, conform articolului 338 din Codul Penal în privința unui grup de persoane antrenate în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității R. Moldova și a cetățenilor săi.

Începând cu anul 2020, cetățenii Federației Ruse Iurie G și Vadim I, sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, cunoscut generic sub acronimul FSB, identificau și recrutau cetățeni ai R. Moldova, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul R. Moldova.

Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost îndreptată spre influențarea proceselor social-politice ale R. Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, de menținere a dependenței R. Moldova față de Federația Rusă, dar au realizat și operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat Alexandru Musteața.

Mai mult, potrivit șefului SIS, în cei doi ani în care oamenii legii au documentat activitatea „rețelei de agentură”, membrii ar fi colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoarea în privința liderilor politici și ar fi organizat proiecte informaționale „tenebre”.

Totodată, după 24 februarie 2022, atunci când Rusia a atacat Ucraina, grupul de persoane ar fi comis „infracțiuni sub drapel străin” și ar fi recrutat cetățeni pentru a participa sau a provoca acte violente.

„A fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către R. Moldova, în scopul finanțării acțiunilor subversive, contra intereselor și securității statului.

Unul dintre agenții recrutați de Iurie G și Vadim I avea sarcina de a identica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de FSB, dar și a recruta alți cetățeni ai R. Moldova”, a mai afirmat Musteața.

În total, pe parcursul anului 2021 „doar prin aceste canale tenebre” ar fi fost transferați peste 500 de mii de dolari.

Prezentare 10.07.23 by Ziarul de Gardă