Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Directorul SIS: „Activitatea cetățenilor…

VIDEO Directorul SIS: „Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost îndreptată spre influențarea proceselor social-politice ale R. Moldova în interesul Federației Ruse”

Sursa: SIS

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a susținut luni, 10 iulie, un briefing de presă privind destructurarea unei „rețele de agentură implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj”.

„SIS și PCCOCS au încheiat și expediat în instanța de judecată una dintre cauzele penale inițiate pe elementele constitutive ale infracțiunii trădare de patrie, prevăzută de articolul 337, și spionaj, conform articolului 338 din Codul Penal în privința unui grup de persoane antrenate în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității R. Moldova și a cetățenilor săi.

Începând cu anul 2020, cetățenii Federației Ruse Iurie G și Vadim I, sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, cunoscut generic sub acronimul FSB, identificau și recrutau cetățeni ai R. Moldova, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul R. Moldova.

Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost îndreptată spre influențarea proceselor social-politice ale R. Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, de menținere a dependenței R. Moldova față de Federația Rusă, dar au realizat și operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat Alexandru Musteața.

Mai mult, potrivit șefului SIS, în cei doi ani în care oamenii legii au documentat activitatea „rețelei de agentură”, membrii ar fi colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoarea în privința liderilor politici și ar fi organizat proiecte informaționale „tenebre”.

Totodată, după 24 februarie 2022, atunci când Rusia a atacat Ucraina, grupul de persoane ar fi comis „infracțiuni sub drapel străin” și ar fi recrutat cetățeni pentru a participa sau a provoca acte violente.

„A fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către R. Moldova, în scopul finanțării acțiunilor subversive, contra intereselor și securității statului.

Unul dintre agenții recrutați de Iurie G și Vadim I avea sarcina de a identica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de FSB, dar și a recruta alți cetățeni ai R. Moldova”, a mai afirmat Musteața.

În total, pe parcursul anului 2021 „doar prin aceste canale tenebre” ar fi fost transferați peste 500 de mii de dolari.

Cetățeanul R. Moldova, care ar fi agent, se află în arest și este acuzat de trădare de patrie și escrocherie în proporții deosebit de mari.

„Urmărirea penală continuă. În prezent, sub învinuire se află trei persoane, dintre care cetățenii Federației Ruse Iurie G și Vadim I și un cetățean al R. Moldova care este anunțat în căutare”, potrivit directorului SIS.