Principală  —  IMPORTANTE   —   Persoanele și entitățile sancționate de…

Persoanele și entitățile sancționate de SUA. Pe listă figurează și Igor Ceaika, un apropiat de-ai lui Igor Dodon

Igor Dodon și Igor Ceaika

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a impus miercuri, 26 octombrie, sancțiuni împotriva 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei”. Pe lângă fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, a fost inclus Partidul Politic „Șor”, soția lui Șor și Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia și un apropiat de-ai lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

În raportul publicat de Departamentul Trezoreriei SUA sunt menționați socialistul Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban, liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN).


Potrivit autorităților americane, Rusia a încercat să submineze democrația din întreaga lume prin intermediul unor operațiuni de influență atât deschise, cât și ascunse. Astfel, înainte de alegerile parlamentare din 2021 din R. Moldova, Igor Ceaika, împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat „planuri detaliate pentru a o submina pe Maia Sandu și a readuce R. Moldova în sfera de influență a Rusiei”. Ceaika este fiul lui Iurii Ceaika, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. Primul s-a folosit de legăturile și influența tatălui său pentru a-și acumula și „securiza” afacerile.

Astfel, conform autorităților americane, Ceaika a intermediat alianța dintre susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), al cărui lider era pe atunci Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

„În schimbul promisiunii sprijinului rusesc în alegeri, Ceaika a obținut sprijinul pentru legislația preferată de Kremlin, inclusiv o lege care să-l lipsească pe președintele Republicii Moldova de controlul asupra agenției de informații a țării (n.red. SIS). Guvernul de la Moscova a folosit companiile lui Ceaika drept „paravan” pentru a direcționa bani către partidele politice colaboratoare din R. Moldova. O parte din aceste fonduri ilicite pentru campania electorală au fost alocate pentru mită și fraudă electorală”, arată un comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA.

Pe lista sancțiunilor figurează și Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, cetățeni ruși, care, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, au activat în calitate de consilieri politici ai fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 din R. Moldova.

„În timpul campaniei electorale, consultanții ruși s-au întâlnit, de asemenea, cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au exercitat presiuni asupra membrilor PSRM pentru ca aceștia să accepte asistența și îndrumarea lor, promițându-le că vor avea o influență favorabilă asupra administrației prezidențiale ruse în ceea ce privește solicitările de asistență din partea Guvernului de la Chișinău. În 2020, Gudilin a facilitat, de asemenea, înființarea unui canal de plată prin intermediul criptomonedei Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influențare a alegerilor. În 2021, consilierii politici care aveau legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei au propus utilizarea Ministerului rus de Interne pentru a localiza cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia și a-i convinge să voteze în favoarea lui Dodon. În plus, mass-media din Rusia avea rolul de a promova mesaje utile pentru campania lui Dodon către cetățenii moldoveni care trăiau în Rusia”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile americane mai menționează faptul că, deși eforturile sale de a influența alegerile din R. Moldova din 2020 și 2021 au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze „eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus”.

„Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din R. Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – (n.red. al cărui lider este Ion Ceban). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea gazelor naturale de către Moscova ca armă politică împotriva Guvernului de la Chișinău. Printre eforturile sale de subminare a Guvernului, echipa lui Gudilin plănuia să angajeze o echipă permanentă care să posteze comentarii pe rețelele de socializare și în emisiuni online. Gudilin a colaborat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de trolli”.

De asemenea, pe listă figurează și soția lui Șor, Sara Lvovna Șor, care a fost decorată de Putin ca artistă de onoare a Rusiei.

Lista sancțiunilor impuse de SUA poate fi accesată aici.

Ce îi leagă pe Ceaika și Dodon

Relațiile dintre Ceaika și Dodon sunt mai vechi. În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Ceaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika. Igor Ceaika este și partener de afacei cu fratele fostului președinte, Alexandru Dodon.

În februarie 2019, pe final de campanie electorală parlamentară, erau eliberați piloții Lionel Buruiană, 37 de ani, şi Mihai Crihana, 54 de ani, care se aflaseră în prizonieratul talibanilor din Afganistan din noiembrie 2015. Atunci presa a scris că eliberarea celor doi fusese negociată de o organizație rusească, „Delovaya Rossia”, şi de unul dintre co-preşedinţii acesteia, Igor Iurevici Cheaika.

ZdG a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu regiunea transnistreană, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului.

Miercuri, 26 octombrie, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”. Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

La scurt timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei. Potrivit șefei statului, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este „complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse”.