Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bilanțul morților a crescut la…

Bilanțul morților a crescut la 4372 de persoane în urma cutremurului devastator din Turcia și Siria. ONU: „Este cel mai puternic cutremur în Turcia din 1939 încoace”

Sursa foto: Getty Images

Bilanțul morților a crescut la 4372 de persoane în urma cutremurului devastator din Turcia și Siria. Potrivit lui Yunus Sezer, șeful serviciilor de dezastre din Turcia, 2.921 de persoane au murit, iar 15.834 au fost rănite. Între timp, oficialii din Siria au raportat 1.451 de morți și 3.531 de răniți, informează CNN.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat că seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață, 6 februarie, sudul Turciei este cel mai puternic cutremur din ultimii 80 de ani.

„Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat în Turcia din 1939 încoace”, se arată într-un raport publicat luni de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA).

UNOCHA a precizat că echipele de intervenție de urgență ale Organizației Națiunilor Unite pentru evaluarea și coordonarea dezastrelor (UNDAC), ale Grupului consultativ internațional de căutare și salvare (INSARAG) și ale echipelor medicale de urgență ale Organizației Mondiale a Sănătății (EMT) sunt mobilizate în Turcia pentru a ajuta la răspunsul umanitar.

Conform Serviciului geologic al Statelor Unite, cel puțin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare au avut loc după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață sudul Turciei.

Uniunea Europeană și-a activat mecanismul de răspuns la criză pentru a oferi un sprijin mai rapid Turciei și Siriei. Statele Unite vor trimite două unități de căutare și salvare în Turcia, a declarat ambasadorul Jeff Flake. Apărarea civilă și echipe medicale palestiniene vor fi trimise în Turcia și Siria pentru a ajuta la operațiunile de salvare, a declarat prim-ministrul Autorității Palestiniene, Muhammad Shtayyeh. Irakul a anunțat, de asemenea, că va trimite ajutoare pentru victimele cutremurului.

În seara zilei de 6 februarie, cincizeci și cinci de salvatori moldoveni de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne au plecat în misiune în Turcia „pentru a pune umărul, alături de salvatorii din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate”.

„Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea – veți munci fără pauze, căutând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă”, a declarat președinta Maia Sandu.

Un cutremur major, cu magnitudinea 7,9, a lovit luni, 6 februarie, centrul Turciei și nord-vestul Siriei.

„Nu am simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc”. Cutremur puternic în Turcia și Siria: aproximativ 200 de morți și peste 400 de răniți