Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Belarus: Comisia Europeană alocă asistență…

Belarus: Comisia Europeană alocă asistență umanitară în valoare de 700 de mii de euro pentru persoanele blocate la graniță

Comisia Europeană a alocat 200 de mii de euro, drept finanțare umanitară Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilunii Roșii (IFRC). Finanțarea face parte din contribuția globală a UE la Fondul de urgență în caz de catastrofe, gestionat de IFRC.

Această finanțare imediată a UE va sprijini IFRC și societatea sa națională, Crucea Roșie din Belarus, să furnizeze asistență atât de necesară, inclusiv alimente, truse de igienă, pături și truse de prim ajutor.

UE a mobilizat încă 500 de mii de euro finanțare umanitară și este în contact cu organizațiile sale umanitare partenere pentru punerea în aplicare a fondurilor.

„UE sprijină partenerii umanitari pentru a ajuta la atenuarea suferinței persoanelor blocate la graniță și în alte părți ale Belarusului. Fac un apel pentru accesul continuu al organizațiilor umanitare din ambele părți pentru a ajunge la acest grup mare de refugiați și migranți pentru a le oferi asistență urgentă”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

La 15 noiembrie curent, Consiliul Uniunii Europene a convenit asupra adoptării unui nou pachet de sancțiuni, cel de-al cincilea, care va fi finalizat în zilele următoare, potrivit declarațiilor de presă ale Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Consiliul UE a modificat luni, 15 noiembrie, regimul de sancțiuni având în vedere situația de la granița UE cu Belarus, astfel încât să poată răspunde instrumentalizării ființelor umane în scopuri politice de regimul din Belarus. DETALII

La 9 noiembrie curent, Consiliul a adoptat o suspendare parțială a Acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii care au legături cu regimul din Belarus. Cu ocazia reuniunii Consiliului European, din 21-22 octombrie curent, liderii UE au afirmat că UE va continua să contracareze atacul hibrid aflat în derulare, lansat de regimul din Belarus, inclusiv prin adoptarea de noi măsuri restrictive împotriva persoanelor fizice și a entităților juridice.