Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Azerbaidjanul își va dubla exporturile…

Azerbaidjanul își va dubla exporturile de gaze naturale spre UE. Președinta Comisiei Europene: „Va contribui semnificativ la securitatea aprovizionării Europei”

Foto: Twitter/Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a semnat luni, 18 iulie, un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul în vederea dublării importurilor de gaze naturale azere la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, transmite Reuters.

„Prin acest memorandum de înțelegere, ne angajăm să extindem coridorul sudic de gaze. Acesta este deja o rută de aprovizionare foarte importantă pentru Uniunea Europeană, livrând în prezent peste 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Și îi vom extinde capacitatea la 20 de miliarde de metri cubi în câțiva ani. Începând de anul viitor, ar trebui să ajungem deja la 12 miliarde de metri cubi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Baku pentru semnarea documentului.

Potrivit oficialei, „acest lucru va ajuta la compensarea reducerilor în aprovizionarea cu gaz rusesc și va contribui semnificativ la securitatea aprovizionării Europei”.

Totodată, memorandumul prevede și cooperarea în domeniul energiei regenerabile. „Treptat, Azerbaidjanul va evolua de la statutul de furnizor de combustibili fosili la cel de partener fiabil și proeminent al Uniunii Europene în domeniul energiei regenerabile”, potrivit președintei Comisiei Europene.

Azerbaidjanul a mărit anterior livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la 12 miliarde de metri cubi preconizate în 2022, a precizat Ursula von der Leyen.