Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Afacerile lui Putin în atenţia…

Afacerile lui Putin în atenţia presei americane şi britanice

Două publicaţii de limbă engleză, din Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc să publice un amplu material ce dezvăluie detaliat implicării preşedintelui Rus, Vladimir Putin, în afaceri dubioase.

Presa rusă menţionează modul neobişnuit în care informaţia despre investigaţia ce urmează să apară a fost făcute publice. Astfel, informaţia despre viitoarea publicare nu a fost făcută de revistele de limbă engleză, dar de serviciul de presă a preşedintelui rus. Este vorba de Dmitrii Pescov, purtătorul de cuvânt al preşedenţiei ruse, care a anunţat că în adresa lui Putin au venit două scrisori cu întrebări, de la două ziare occidentale. Oficialul nu a dat numele ziarelor, a menţionat doar că una este o „publicaţie respectabilă din Londra, alta o publicaţie respectabilă din New York”. Pescov a declarat că aceste scrisori conţin o serie de întrebări referitoare la activitatea lui Putin în afaceri, la care acesta nu va răspunde deoarece publicaţile prin aceste întrebări l-au ofensat pe preşedintele rus.

Alexandr Parhomenco de la postul de radio moscovit, echomsk, anunţă că aceste scrisori au fost transmise doar pentru ca ziarele să se asigure în cazul unor posibile procese de judecat. De fapt jurnaliştii occidentali nici nu ar avea nevoie de careva informaţii de la Putin, fiindcă felul cum au fost puse întrebările relevă că aceştia deţin o sumedenie de informaţii noi despre implicare lui Putin în afaceri şi protejarea afacerilor apropiaţilor săi.

Întrebările puse de ziariştii occidentali conţin o sumedenie de denumiri de firme, oameni, chiar şi din lumea criminală cu care preşedintele rus ar fi făcut afaceri, s-au i-ar fi protejat, în timpul când lucra în administraţia oraşului Sankt Peterburg, ulterior ca şef al FSB-ului şi în final ca preşedinte.

Iată câteva din aceste întrebări:

„E adevărat că în timpul în care Putin lucra în administraţia oraşului Sankt Peterburg a eliberat un credit de 23 de miliarde de ruble, pentru compania de construcţie „Trestul 20” (companie apropiată preşedintelui rus) ?

A fost Putin în anii ’90 fondatorul companiei medicale „Petromed”?

A ajutat Putin în anii ’90 în protejarea afacerilor familiei Timcenko (miliardar rus, prieten cu Putin), de grupările criminale din Sankt Peterburg ?

E adevărat că Putin a cerut 15% din compania „Sovex” pentru ai ajuta pe acţionarii acesteia să-şi înregistreze afacerile. E adevărat că v-aţi înţeles la 4% ?

Investigaţia ce urmează să apară ar distruge din aura preşedintelui Putin, care potrivit legendei nu ar fi făcut niciodată afaceri, iar până la intrarea în politică ar fi dus un trai modest.