Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (Video & Live text) Audierea…

(Video & Live text) Audierea raportului Kroll, la ședinţa Comisiei economie, buget şi finanţe

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 25 aprilie, a Comisiei economiei, buget și finanțe sunt incluse patru subiecte. Printre acestea este și audierea informației din raportul Kroll privind sectorul financiar bancar pe segmentul celor trei bănci care se află în proces de lichidare: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2. Asemeni primului document furnizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova pentru elucidarea furtului din sistemul bancar, cel de-al doilea Raport vorbește despre Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, drept principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Frauda cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012-2014. Drept rezultat, prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar ar fi fost furați aproximativ un miliard de dolari.

Ora 11.45: De la retragerea licenților celor trei bănci implicate în furtul miliardului au fost recuperată suma totală de 1.050.000 de lei. Cele mai mari colectări au fost făcute de la Banca de Economii. „Cea mai mare sursă se face din recuperarea creditelor, și diin vânzarea activelor”, anunță reprezentanții BNM.

Ora 10.40: Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), este prezent la ședința Comisiei. Are loc audierea raportului Consiliului de supraveghere al BNM privind activitatea de supraveghere a băncii. „În presă se face foarte multă amnaliză, dar nu și aritmetică, Ei (jurnaliștii, n.r.) nu au observat că este vorba despre timp diferit de lucru: eu am lucrat la BNM jumătate de an, iar ei un an întreg, Totodată, în raportul 2016 era prezentat salariul fără impozitul de venit, iar în 2017 cu impozitul inclus”, a menționat guvernatorul Cioclea, când în presă au apărut mai multe știri privind declarațiile de venituri și interese personale ale angajaților BNM, care ar fi depășit salariul primit de Sergiu Cioclea.

Ora 10.35: A fost amânat examinarea proiectului de lege privind modificarea și completarea legii cu privire la lpatenta de întreprinzător. „Lasă Guvernul să ne vină și să ne ofere mai multe detalii, ca să discutăm într-un format mai larg și poate chiar să creăm un grup de lucru după sărbătorile din 9 mai”, a declarat Ștefan Creangă, președintele Comisiei.

Comisia parlamentară „Comisia economie, buget şi finanţe” este responsabilă de asigurarea cadrului legal privind: politica dezvoltării durabile şi asigurării creşterii economice; politica financiar-creditară şi monetar-bancară; protecţia producătorilor şi consumatorilor; optimizarea domeniului de activitate al sectorului real al economiei naţionale (licenţiere, certificare, acreditare, evaluare etc.); și exercitarea controlului parlamentar în domeniile menţionate. Membrii Comsiei sunt deputații: Ștefan Creangă, Marcel Răducan, Oleg Reidman, Vladimr Golovatiuc, Vladimir Andronachi, Alexandr Bannicov, Grigore Cobzac, Corneliu Dudnic, Zinaida Greceanîi, Gheorghe Mocanu, Alina Zotea.