Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un oficial rus îi sugerează…

Un oficial rus îi sugerează Maiei Sandu ca R. Moldova să-și asume datoria de miliarde de dolari a regiunii transnistrene față de Gazprom

Colaj ZdG

Declarația președintei alese Maia Sandu cu privire la datoria regiunii transnistrene pentru consumul de gaze rusești nu vizează soluționarea problemei transnistrene, spune șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov. Acesta declară că Sandu ar fi făcut mai multe pentru reintegrarea teritorială dacă „ar fi venit cu inițiativa de a prelua cheltuielile” de către Chișinău.

Într-un interviu pentru RBC, Maia Sandu a spus că Chișinăul nu ar trebui să plătească pentru gazele folosite de locuitorii din regiunea transnistreană, iar în replică șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse a recomandat acesteia să opteze pentru o retorică inversă.

„O astfel de poziție seamănă mai degrabă cu gândirea unui expert în materii prime sau a unui contabil decât cu cea a unui politician. Doamna Sandu ar fi făcut mult mai mult pentru a restabili integritatea teritorială (până acum ipotetică) a Moldovei, dacă ar fi venit cu inițiativa opusă – de a prelua cheltuielile de către statul moldovenesc pentru a asigura furnizarea de gaze în toată țara, inclusiv Transnistria” a spus Constantin conform Ria Novosti.

Politicianul rus susține că prin asta Sandu ar câștiga mai mult simpatia celor din regiunea transnistreană.

„Poziția actuală a noului președinte al Moldovei nu face decât să confirme că ea nu îi consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetățeni. Și asta, la fel ca declarațiile sale recente despre retragerea Grupului Operațional al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană și a pacificatorilor întârzie, mai degrabă, decât apropie perspectivele unei soluționări”, a conchis șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov.

Anterior, Maia Sandu a declarat presei ucrainene că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din Stânga Nistrului.

„Eu sunt împotriva federalizării Republicii Moldova. Nu sprijin ideile pe care le-a propus Dodon şi partidul său. Chiar dacă ei nu veneau cu soluţii exacte, dar vorbeau despre federalizare. Sunt convinsă că noi vom găsi un format de soluţionare a conflictului. Acesta trebuie să includă evacuarea integrală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi despre asta mereu am vorbit şi vom vorbi în continuare”, a declarat Sandu într-un interviu pentru presa ucraineană.

Menționăm că în regiunea transnistreană staționează aproximativ 1.500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.

Datoria regiunii separatiste Transnistria către gigantul rus de energie Gazprom se ridică la peste 6 miliarde de dolari, arată cel mai recent raport financiar al companiei. Datoria este trecută în contul companiei Moldovagaz.