Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Octavian Armașu, demis…

ULTIMA ORĂ Octavian Armașu, demis din funcția de guvernator al BNM

Sursa: Parlament/Flickr

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu a fost demis de Parlament în seara zilei de joi, 21 decembrie, cu 81 de voturi.

Decizia Parlamentului vine în contextul audierilor desfășurate în Parlament cu privire la evoluția dosarului „Furtul miliardului”.

„Se ia act de informația prezentată de către Octavian Armașu, guvernator al BNM, în plenul Parlamentului în cadrul audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, pe evoluția dosarului numit generic „Frauda bancară”.

Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a BNM în partea ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda bancară”, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept, în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar în dosarul numit generic „Frauda bancară”.

Se constată neîndeplinirea de către guvernatorul BNM Octavian Armașu a condițiilor de exercitare a atribuțiilor stabilite în Legea 548/1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (…) se revocă din funcția de guvernator al BNM”, se arată în proiectul de hotărâre privind revocarea guvernatorului BNM, citit de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate.

Conform unui comunicat al Parlamentului, tot în cadrul ședinței plenare de joi a fost adoptat un proiect de hotărâre, elaborat de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede că activitatea instituțiilor responsabile de procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar este una ineficientă și insuficientă.

Astfel, aceste instituții vor prezenta, în termen de trei luni, în plenul Parlamentului, acțiunile întreprinse pentru a recupera prejudiciile din frauda bancară și acțiunile ulterioare în vederea îmbunătățirii procesului de recuperare.

Puțin mai devreme, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a anunțat că în rezultatul audierilor din Comisie și din plenul Parlamentului, care au arătat „probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară și obstrucționarea anchetei”, solicită demisia guvernatorului BNM, Octavian Armașu.

În timpul audierilor, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, l-a întrebat pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu, dacă știe cine dintre angajații instituției bancare au fost implicați în dosarul „Furtul miliardului”.

Deputatul PAS a menționat că Aureliu Colenco, unul dintre avocații oligarhului Ilan Șor, ar reprezenta BNM în instanță pe dosarul respectiv.

„(…) Colenco este numele avocatului care reprezintă BNM în instanță și tot acest Colenco îl reprezintă pe Șor în instanța de judecată. Noi suntem ca nebunii (…). Da, este adevărat. Vă spun că așa este, pot să vă dau și probe. Se întâmplă că din banii statului, noi plătim un avocat al lui Șor care îi reprezintă interesele lui Șor în judecată. Cum se întâmplă minunea asta, numai la noi în R. Moldova (…). Știți despre acești angajați din cadrul BNM care au fost implicați sau au facilitat ca să fie scoși bani din Banca Națională? (…)”, a spus Lilian Carp.

Guvernatorul BNM a spus că avocatul lui Șor nu este apărătorul Băncii Naționale. El a confirmat că acesta este „avocatul unui angajat al BNM”.

„Avocatul pe care l-ați numit dvs. nu este avocatul Băncii Naționale. Este avocatul pe care l-a angajat un angajat al Băncii Naționale, iar, conform legii, noi îi restituim cheltuielile. Nu noi decidem ce angajați să-și ia el. Eu aud reacțiile dvs. și le înțeleg, dar legea este lege. Ea se aplică egal tuturor (…). Încă o dată accentuez: nu Banca Națională angajează acești avocați. Noi nu-i angajăm (…) Referitor la ceea ce am făcut eu în Banca Națională după fraudă, dacă îmi cereți părerea mea profesională, cel mai bun răspuns la fraudă el de fapt s-a realizat – reforma bancară în urma căreia noi am transparentizat acționarii. Acesta a fost un efort enorm din partea BNM, un efort cu mari riscuri pentru noi, un efort în urma căruia am primit drept răspuns dosare penale pe numele angajaților. Vă rog să luați în considerare acest lucru. În ciuda presiunilor, noi am mers înainte cu această reformă, o reformă foarte riscantă și litigioasă. Totodată, noi am mers cu îmbunătățirea cadrului legal prin care am implementat cele mai bune practici de guvernanță atât în Banca Națională, cât și în băncile comerciale (…)”, a menționat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

La Parlament au avut loc joi, 21 decembrie, audieri privind evoluția dosarului „Furtul miliardului”. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, ai Băncii Naționale a Moldovei au prezentat informații despre progresul înregistrat în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Totodată, responsabilii au răspuns la întrebările deputaților la acest subiect.

Tot joi, reprezentanții Procuraturii Generale au prezentat informații la acest subiect, într-o ședință închisă organizată de Comisia economie, buget și finanțe și Comisia juridică, numiri și imunități.