Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința Parlamentului. Au fost…

LIVE Ședința Parlamentului. Au fost aprobate demisiile a doi deputați

Sursa foto: parlament.md

Parlamentul se convoacă joi, 21 decembrie, în ședință. Deputații urmează să examineze 24 de proiecte de lege. Petru Macovei și Valeriu Pașa ar putea fi numiți în funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Candidaturile acestora au fost selectate urmare a unui concurs public, organizat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. De asemenea, Parlamentul urmează să aprobe demisiile a doi deputați.

UPDATE 19:50 Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de toți cei 81 de deputați prezenți la ședință.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate astăzi de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Conform unui comunicat al Parlamentului, tot în cadrul ședinței plenare de astăzi a fost adoptat un proiect de hotărâre, elaborat de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede că activitatea instituțiilor responsabile de procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar este una ineficientă și insuficientă. Respectiv, aceste instituții vor prezenta, în termen de trei luni, în plenul Parlamentului, acțiunile întreprinse pentru a recupera prejudiciile din frauda bancară și acțiunile ulterioare în vederea îmbunătățirii procesului de recuperare.

UPDATE 17:02 Gheorghe Agheorghiesei și Adrian Lebedinschi și-au dat demisia din funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Proiectele de hotărâre prin care se ia act de cererile lor de demisie au fost adoptate de Parlament.  

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Gheorghe Agheorghiesei din fracțiunea PAS și-a depus mandatul după ce a fost ales primar al comunei Vărzărești din raionul Nisporeni. Adrian Lebedinschi din fracțiunea BCS a renunțat la mandatul de deputat în favoarea celui de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Respectiv, două mandate de parlamentar, care aparțin PAS-ului și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, vor fi declarate vacante.

În conformitate cu Legea despre statutul deputatului în Parlament, mandatele vacante vor fi atribuite supleanților imediat următori de pe listele concurenților electorali.

UPDATE 16:50 Deputații au revenit în ședință și au început să examineze proiectul de lege privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare. Documentul a fost aprobat în lectura a doua.

Conform unui comunicat al Parlamentului, noua lege stabilește bazele juridice și politica de stat în sfera activității cu produse fitosanitare, fiind reglementate condițiile de autorizare, fabricare, transportare, depozitare, comercializare și utilizare inofensivă a acestora pentru om, animale și mediu. De asemenea, sunt reglementate raporturile aferente supravegherii și controlului de stat privind respectarea legislației. Documentul mai conține prevederi referitoare la drepturile și obligațiile întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor și cetățenilor, precum și împuternicirile autorităților competente în domeniu.

Potrivit autorilor proiectului, aplicarea prevederilor legii va conduce la „simplificarea prin recunoaștere a Listei substanțelor active aprobate la nivelul Uniunii Europene, precum și la clarificarea și consolidarea criteriilor pentru autorizarea produselor de protecție a plantelor, care va avea ca finalitate creșterea nivelului de protecție a sănătății oamenilor, animalelor și mediului”.

UPDATE 15:35 Deputatul PAS Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, anunță că în rezultatul audierilor din Comisie și din plenul Parlamentului care au arătat „probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară și obstrucționarea anchetei” se solicită demisia guvernatorului BNM, Octavian Armașu.

„(…) Guvernatorul BNM a admis pasivitatea lichidatorului BEM în cazul dosarului de condamnare (și ulterior achitarea la 14.06.2021) a lui Veaceslav Platon, fapt ce a creat riscul prejudicierii iminente a intereselor statului cu cca. 1 miliard de lei. 

La 14.06.2021, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani a emis sentința de achitare a lui V. Platon (condamnat prin sentința Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, din 20.04.2017, decizia Curții de Apel Chişinău din 18.12.2017, decizia Curții Supreme e de de Justiție Justiție din 14.11.2018) pe motiv că fapta nu a fost săvârșită de către inculpat. În consecință, instanța de judecată a respins acțiunea civilă ca fiind neîntemeiată. Adoptarea sentinței de achitare și respingerea acțiunii civile a survenit urmare a renunțării integrale a procurorului la învinuire. În acelaşi timp, reprezentanții BEM au manifestat un comportament cu indici de loialitate intereselor lui Veaceslav Platon, eşuând în a reacționa prompt și cu diligența corespunzătoare în apărarea intereselor BEM (lichidator numit de BNM).

Reprezentantul Băncii de Economii (in proces de lichidare, numit de BNM ) – Igor Grădinaru, nu a avut obiecții la solicitarea procurorului de respingere a acțiunii civile înaintate în prezentul proces penal, menționând: este de acord cu solicitarea de respingere a acţiunii civile în privința lui Veaceslav Platon şi de restituire a cauzei penale organului de urmărire penală în vederea identificării făptuitorului infracțiunii” (potrivit sentinței de achitare motivate din 02.07.2021) (…)”, a spus Marian într-o postare pe Telegram.

UPDATE 14:15 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunță o pauză până la ora 15:00, după ce deputatul PAS Radu Marian a propus ca subiectul să fie discutat suplimentar în ședință închisă.

UPDATE 13:10 În timpul audierilor, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, l-a întrebat pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu, dacă știe cine dintre angajații instituției bancare au fost implicați în dosarul „Furtul miliardului”.

Deputatul PAS a menționat că Aureliu Colenco, unul dintre avocații oligarhului Ilan Șor, ar reprezenta BNM în instanță pe dosarul respectiv.

„(…) Colenco este numele avocatului care reprezintă BNM în instanță și tot acest Colenco îl reprezintă pe Șor în instanța de judecată. Noi suntem ca nebunii (…). Da, este adevărat. Vă spun că așa este, pot să vă dau și probe. Se întâmplă că din banii statului, noi plătim un avocat al lui Șor care îi reprezintă interesele lui Șor în judecată. Cum se întâmplă minunea asta, numai la noi în R. Moldova (…). Știți despre acești angajați din cadrul BNM care au fost implicați sau au facilitat ca să fie scoși bani din Banca Națională? (…)”, a spus Lilian Carp.

Guvernatorul BNM a spus că avocatul lui Șor nu este apărătorul Băncii Naționale. El a confirmat că acesta este „avocatul unui angajat al BNM”.

„Avocatul pe care l-ați numit dvs. nu este avocatul Băncii Naționale. Este avocatul pe care l-a angajat un angajat al Băncii Naționale, iar, conform legii, noi îi restituim cheltuielile. Nu noi decidem ce angajați să-și ia el. Eu aud reacțiile dvs. și le înțeleg, dar legea este lege. Ea se aplică egal tuturor (…). Încă o dată accentuez: nu Banca Națională angajează acești avocați. Noi nu-i angajăm (…) Referitor la ceea ce am făcut eu în Banca Națională după fraudă, dacă îmi cereți părerea mea profesională, cel mai bun răspuns la fraudă el de fapt s-a realizat – reforma bancară în urma căreia noi am transparentizat acționarii. Acesta a fost un efort enorm din partea BNM, un efort cu mari riscuri pentru noi, un efort în urma căruia am primit drept răspuns dosare penale pe numele angajaților. Vă rog să luați în considerare acest lucru. În ciuda presiunilor, noi am mers înainte cu această reformă, o reformă foarte riscantă și litigioasă. Totodată, noi am mers cu îmbunătățirea cadrului legal prin care am implementat cele mai bune practici de guvernanță atât în Banca Națională, cât și în băncile comerciale (…)”, a menționat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

UPDATE 11:40 Reprezentanții Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (RBI), Banca Națională a Moldovei (BNM) și Ministerului Finanțelor (MF) sunt audiați în Parlament cu privire la evoluția dosarului „Furtul miliardului”.

Ion Gumene, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, a confirmat în plenul Parlamentului că instituția pe care o reprezintă a fost recunoscută ca parte vătămată în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a mai precizat că, „din anul 2017 și până în prezent, cheltuielile bugetului de stat pentru deservirea obligațiunilor de stat a constituit 5,8 miliarde de lei”.