Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Două rute noi,…

ULTIMA ORĂ Două rute noi, operate de Wizz Air de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Imagine simbol

Compania Wizz Air, care a reluat recent cursele din R. Moldova, deschide două rute noi de pe Aeroportul Internațional Chișinău (RMO). Anunțul a fost făcut vineri, 26 ianuarie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

De pe 31 martie 2024, cetățenii moldoveni vor putea călători spre Budapesta și spre Veneția cu rute directe în zilele de joi și duminică.

La începutul lunii ianuarie, reprezentanții companiei aeriene au comunicat că Wizz Air își reafirmă angajamentul de a continua zborurile regulate către și dinspre R. Moldova, în contextul mai multor informații apărute în spațiul public privind o posibilă suspendare a curselor.

Reprezentanții Guvernului anunțau la mijlocul lunii noiembrie că Wizz Air revine în R. Moldova. Începând cu luna decembrie, compania operează curse pe direcția Chișinău – Roma, Chișinău – Milano și Chișinău-Londra.

„(…) Revenirea Wizz Air în Moldova este un rezultat al eforturilor noastre constante de a asigura noi conexiuni internaționale pentru toți cetățenii noștri și de a stimula dezvoltarea economică.

R. Moldova este o destinație sigură și atractivă. Doar în ultimele două luni, pe Aeroportul Internațional Chișinău au început să opereze noi companii aeriene cu curse noi spre Tel-Aviv, Atena și Baku. De asemenea, companiile care deja activează și pe piața avia moldovenească și-au suplinit zborurile și oferă prețuri din ce în ce mai avantajoase pentru pasageri.

Devenim mai conectați cu orașele europene și continuăm să asigurăm noi curse necesare cetățenilor noștri”, a spus premierul Dorin Recean.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din 14 decembrie, WizzAir urma să înceapă să opereze a opera trei curse, spre trei orașe: Londra, Milano și Roma.

  • Chișinău – Londra: în fiecare marți, joi și sâmbătă;
  • Chișinău – Milano: în fiecare joi și duminică;
  • Chișinău – Roma: în fiecare joi și duminică.

„Este doar un început, vom continua să aducem mai multe rute directe din/spre Aeroportul Chișinău. Mergem înainte cu multă încredere. Călătorii plăcute și vă așteptăm acasă!”, a spus atunci Andrei Spînu pe Facebook.

Pe 24 mai 2023, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a discutat cu omologul său ungar, Péter Szijjàrtó, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, despre reluarea operațiunilor aeriene de către această companie. 

Pe 14 martie 2023, reprezentanții operatorului aerian low-cost Wizz Air au suspendat toate zborurile către şi dinspre Chişinău în legătură cu „evoluţiile recente din R. Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării”.

„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situaţia securităţii din R. Moldova şi a fost în permanenţă în contact cu diverse autorităţi şi agenţii locale şi internaţionale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate ale operaţiunilor. Siguranţa pasagerilor şi a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie”, se arată într-un comunicat transmis către Agerpres.

Wizz Air este o companie aeriană low-cost maghiară, deținută de Wizz Air Holdings Plc și axată pe zboruri în Europa. Compania a fost înființată în anul 2003 și a început transportul pasagerilor la 19 mai 2004.

Compania a intrat pe piața din R. Moldova în 2014, operând zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.