Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UPDATE/ Reacția Wizz Air, după…

UPDATE Reacția Wizz Air, după informațiile apărute în spațiul public privind anularea zborurilor operate de pe Aeroportul din Chișinău

Imagine simbol

UPDATE 11:55 Reprezentanții companiei aeriene comunică că Wizz Air își reafirmă angajamentul de a continua zborurile regulate către și dinspre R.Moldova.

„Pasagerii care plănuiesc să călătorească spre Chișinău sunt sfătuiți să identifice destinația pe website-ul companiei aeriene și în aplicația pentru mobil folosind noua abreviere „RMO” atunci când rezervă bilete”, notează Wizz Air.

Și Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat, la ora 11:40, că toate zborurile au fost restabilite și sunt disponibile pentru rezervări bilete.

UPDATE 11:05 Zborurile operate de Wizz Air nu vor fi anulate, iar unii pasageri cărora le-au fost trimise mesaje de la companie privind anularea zborurilor au recepționat alte emailuri de confirmare a curselor.

Informația a fost comunicată pentru ZdG de către experta în Cabinetul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) Alina Pisica.

Conform expertei, este o problemă tehnică, „la care Wizz Air lucrează și sperăm că pe parcursul zilei de astăzi problema să fie rezolvată”.

„Niciun operator nu a sistat zborurile”, a precizat Pisica.

În legătură cu informația distribuită în spațiul public cu privire la posibila anulare a curselor operate în R. Moldova”, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a publicat un comunicat de presă în care informează că niciun operator aerian nu a anulat zborurile din și spre Chișinău.

„În cazul unui operator privat s-a produs o eroare tehnică în sistemul de rezervări, care urmează a fi remediată în scurt timp”, menționează AAC.

Știrea inițială:

Operatorul aerian low-cost Wizz Air, revenit pe Aeroportul Internațional Chișinău acum două săptămâni, și-a anunțat clienții despre anularea zborurilor începând cu 15 ianuarie.

Motivul ar avea legătură cu modificarea codului aeroportului, din KIV în RMO, conform reprezentanților Autorității Aeronautice Civile (AAC). Totuși, nicio altă companie care zboară de la Chișinău nu a comunicat despre o astfel de problemă, iar noua abreviere va începe să fie folosită din 18 ianuarie, la trei zile după ce Wizz Air își va sista zborurile.

Compania aeriană nu a făcut un anunț oficial în acest sens, și nici autoritățile de la Chișinău.

Nu se cunoaște, deocamdată, dacă este vorba despre anularea zborurilor pentru câteva zile sau pentru o perioadă mai îndelungată. ZdG a solicitat mai multe informații de la reprezentanții Ministerului Infrastucturii și Dezvoltării Regionale, dar nu am primit un răspuns, până la publicarea articolului.

Reprezentanții Guvernului anunțau la mijlocul lunii noiembrie că Wizz Air revine în R. Moldova. Începând cu luna decembrie, compania operează curse pe direcția Chișinău – Roma, Chișinău – Milano și Chișinău-Londra.

„(…) Revenirea Wizz Air în Moldova este un rezultat al eforturilor noastre constante de a asigura noi conexiuni internaționale pentru toți cetățenii noștri și de a stimula dezvoltarea economică.

R. Moldova este o destinație sigură și atractivă. Doar în ultimele două luni, pe Aeroportul Internațional Chișinău au început să opereze noi companii aeriene cu curse noi spre Tel-Aviv, Atena și Baku. De asemenea, companiile care deja activează și pe piața avia moldovenească și-au suplinit zborurile și oferă prețuri din ce în ce mai avantajoase pentru pasageri.

Devenim mai conectați cu orașele europene și continuăm să asigurăm noi curse necesare cetățenilor noștri”, a spus premierul Dorin Recean.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din 14 decembrie, WizzAir urma să înceapă să opereze a opera trei curse, spre trei orașe: Londra, Milano și Roma.

  • Chișinău – Londra: în fiecare marți, joi și sâmbătă;
  • Chișinău – Milano: în fiecare joi și duminică;
  • Chișinău – Roma: în fiecare joi și duminică.

„Este doar un început, vom continua să aducem mai multe rute directe din/spre Aeroportul Chișinău. Mergem înainte cu multă încredere. Călătorii plăcute și vă așteptăm acasă!”, a spus atunci Andrei Spînu pe Facebook.

Pe 24 mai 2023, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a discutat cu omologul său ungar, Péter Szijjàrtó, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, despre reluarea operațiunilor aeriene de către această companie. 

Pe 14 martie 2023, reprezentanții operatorului aerian low-cost Wizz Air au suspendat toate zborurile către şi dinspre Chişinău în legătură cu „evoluţiile recente din R. Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării”.

„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situaţia securităţii din R. Moldova şi a fost în permanenţă în contact cu diverse autorităţi şi agenţii locale şi internaţionale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate ale operaţiunilor. Siguranţa pasagerilor şi a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie”, se arată într-un comunicat transmis către Agerpres.

Wizz Air este o companie aeriană low-cost maghiară, deținută de Wizz Air Holdings Plc și axată pe zboruri în Europa. Compania a fost înființată în anul 2003 și a început transportul pasagerilor la 19 mai 2004.

Compania a intrat pe piața din R. Moldova în 2014, operând zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.