Principală  —  IMPORTANTE   —   Revine Wizz Air în R.…

Revine Wizz Air în R. Moldova? Șeful diplomației moldovenești a discutat cu omologul său ungar despre reluarea operațiunilor de către companie

Operatorul aerian low-cost Wizz Air ar putea reveni pe piața aeronautică din R. Moldova. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, susține că a discutat cu omologul său ungar, Péter Szijjàrtó, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău, despre reluarea operațiunilor aeriene de către această companie.

Pe lângă aceste conversații, șeful diplomației moldovenești a subliniat faptul că autoritățile de la Chișinău vor discuta cu autoritățile ungare despre modalitățile concrete, pentru ca această companie să revină în R. Moldova, inclusiv în contextul în care Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului.

„(…) Am discutat și despre compania Wizz Air, care știți că a operat foarte bine în interesul atât al Ungariei, cât și al R. Moldova, precum și al companiei Wizz Air timp de mai mulți ani în R. Moldova. L-am asigurat pe colegul meu maghiar despre faptul că R. Moldova așteaptă, își dorește și vom lucra împreună cu autoritățile ungare, pentru a accelera momentul în care compania Wizz Air revine în R. Moldova. Evident, este o decizie bazată pe criterii comerciale pentru Wizz Air, care este o companie privată, dar din partea Guvernului R. Moldova vom face tot posibilul ca această companie să revină pe piața noastră, astfel încât cetățenii noștri, oamenii noștri de afaceri, partenerii noștri străini, să poată vizita R. Moldova mult mai ușor decât o fac în prezent.

În acest sens vom discuta modalități concrete de revenire a companiei Wizz Air, inclusiv în contextul în care Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului și ne permite o capacitate mai mare de a discuta și de a promova interesul nostru național în discuțiile cu partenerii străini. Menționez că se duc aceste discuții și sperăm că aceste negocieri nu vor dura foarte mult (…)”, a declarat Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ungar.

La sfârșitul lunii februarie, reprezentanții operatorului aerian low-cost Wizz Air anunțau că vor suspenda toate zborurile către şi dinspre Chişinău, începând din data de 14 martie, ca urmare a „evoluţiilor recente din R. Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării”.

„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situaţia securităţii din R. Moldova şi a fost în permanenţă în contact cu diverse autorităţi şi agenţii locale şi internaţionale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate ale operaţiunilor. Siguranţa pasagerilor şi a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie”, se arată într-un comunicat transmis către Agerpres.

După data de 14 martie, Wizz Air oferă zboruri suplimentare din Iaşi, pentru a sprijini pasagerii din Chişinău. Acest lucru presupune o nouă rută de la Iaşi către Berlin, precum şi creşterea frecvenţei zborurilor către Barcelona, Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton şi Treviso din Iaşi, care este cea mai apropiată destinaţie din reţeaua Wizz Air. Rutele de la Chişinău către Budapesta şi Praga au fost, de asemenea, suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască.

Wizz Air este o companie aeriană low-cost maghiară, deținută de Wizz Air Holdings Plc și axată pe zboruri în Europa. Compania a fost înființată în anul 2003 și a început transportul pasagerilor la 19 mai 2004.

Compania a intrat pe piața din R. Moldova în 2014 operând zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, îl va găzduiește la Chișinău pe ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó, care efectuează în perioada 24 – 25 mai o vizită de lucru în țara noastră.