Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Securitatea energetică a R. Moldova…

Securitatea energetică a R. Moldova este în siguranță

„Decizia de sistare a exportului de energie din Ucraina, în prezent, nu afectează securitatea energetică a țării noastre, deoarece Centrala Electrică de la Cuciurgan și-a mărit volumul de generare a curentului electric și, în timp, a demonstrat a fi un partener de încredere ce a asigurat furnizarea fiabila a energiei pe teritoriul țării noastre”, ne dau asigurări reprezentanții Ministerului Economiei, care susțin că din Ucraina se importă o cantitate nesemnificativă de energie electrică (energie electrică de echilibrare), ce constituie mai puțin de 1%. Livrarea nu poate fi întreruptă total din motive tehnice.

Menționăm că la începutul lunii decembrie, Ucraina a sistat exportul de energie electrică în Republica Moldova în baza unui ordin emis de ministrul ucrainean al Energeticii și Industriei Cărbunelui. Astfel, consumatorii din R. Moldova sunt asigurați integral cu energie electrică procurată de la Centrala Electrică de la Cuciurgan în volum de 75%, iar 25% provine din sursele locale, CET- urile din țară.

Important de menționat este că Centrala de pe teritoriul Transnistriei are o capacitate de generare ce acoperă nu doar volumul necesar pentru consumatorii din R. Moldova, ci și pentru a exporta atât în Este cât și în Vest.

În urma deficitului de energie electrică apărut în Ucraina, autoritățile de la Kiev au solicitat ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să-și orienteze exporturile și către consumatorii din țara lor.

În acest caz, Guvernul R. Moldova este în căutare de soluții pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, iar mai multe proiecte de interconexiune cu România sunt în proces de elaborare și implimentare.