Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Regimul de supraveghere intensivă la…

Regimul de supraveghere intensivă la „Victoriabank” ar putea fi în curând anulat

sursa: moldnova.eu

Precondițiile necesare pentru ridicarea regimului de supraveghere intensivă, aplicat de față de „Victoriabank” au fost create odată cu preluarea pachetului de control de către Banca Transilvania (BT) și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Informația a fost confirmată de serviciul comunicare și presă al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), la solicitarea ZdG.

BNM va decide ridicarea regimului de supraveghere intensivă, după „evaluarea de etapă activității băncii și evoluției guvernanței corporative, ca urmare a preluării pachetului de control de către BT și BERD”.

„Achiziția pachetului de 39,2% în capitalul social al BC „Victoriabank” S.A. creează precondițiile necesare pentru ridicarea regimului de supraveghere intensivă aplicat de Banca Națională a Moldovei față de BC „Victoriabank” S.A. Momentul ridicării acestui regim va fi decis de Banca Națională a Moldovei după o evaluare de etapă a activității băncii și a evoluției guvernanței corporative, ca urmare a preluării pachetului de control de către Banca Transilvania S.A. și BERD”, informează serviciul comunicare și presă al BNM.

Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în R. Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi R. Moldova – Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din R. Moldova.

La 16 ianuarie 2018, BT a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank. Astfel, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) au devenit acționari majoritari ai Victoriabank, având o participație de peste 66%.  Experți economici din R. Moldova consideră că anunțul preluării unui pachet important de acțiuni de la Victoriabank de către BT este o veste bună atât pentru sectorul bancar cât și pentru climatul investițional autohton.

Printre prioritățile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt susținerea mediului de afaceri privat din R. Moldova, în special sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) şi micro, dezvoltarea unei palete cât mai variate de produse şi servicii pentru persoanele fizice, dar și alinierea culturii organizaționale şi guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania.

Victoriabank – a treia bancă în topul băncilor din R. Moldova, se află din 2015 sub supraveghere specială

În iunie 2015, Banca Națională a Moldovei (BNM) a instituit supraveghere specială în cadrul a trei bănci, care reprezintă fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbak și Moldova Agroindbank. Din acel moment, au urmat o serie de acțiuni întreprinse de instituție, cu privire la cele trei bănci. În cazul Victoriabank, în iunie 2016, BNM a realizat un studiu diagnostic al băncii. Nu au fost identificate riscuri pentru stabilitatea financiară, dar au fost constatate unele domenii ce trebuie consolidate: guvernarea corporativă, sistemul de control intern, transparența acționarilor și persoanelor afiliate, activitatea de creditare.  Pe 25 mai 2017, acţionarii Victoriabank au ales o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie al Băncii, formată din: Gavin N. Ryan, Ionuţ Octavian Pătrăhău, Dinu Gherasim, Ion Prisăcaru, Victor Ţurcan, Igor Balan, Igor Spoială.

BERD și-a majorat participația în Victoriabank la 27,5% în 2016, în încercarea de a restabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în cadrul băncii. BERD este acţionar şi la Banca Transilvania, care este a doua bancă din România, după active.

Foto: moldonova.eu