Răspunsul BNM privind informațiile precum că din Moldova s-ar scoate sume mari de bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că în prezent nu există „riscuri și nici îngrijorări” în privința transferurilor bancare internaționale mai mari de 500 de mii de lei.

Răspunsul vine după ce Ziarul de Gardă a solicitat Băncii Naționale să facă precizări referitor la solicitările enunțate de Igor Dodon după ședința Consiliului Superior de Securitate din 11 iunie.

Atunci, șeful statului a solicitat SPCSB-ului și BNM-ului date despre transferurile bancare în sume mai mari de 500 de mii începând cu data de 1 ianuarie 2019, pe motiv că „parvin informații precum că cei care au pierdut și urmează în scurt timp să devină istorie sau opoziție parlamentară, în regim de urgență, scot mijloace bănești din R. Moldova”.

„BNM utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale.

Datele respective reprezintă temeiul pentru analiza fluxurilor de capital și a piețelor financiare, a eficienței serviciilor de transfer, în legătură cu atribuțiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară și supraveghere bancară. În acest sens sunt evaluate  riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc.

În același timp, informațiile obținute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului. În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări”, se arată în răspunsul Băncii Naționale a Moldovei pentru Ziarul de Gardă.

Într-un răspuns pentru ZdG, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) a declarat că procesează și analizează „într-un regim de activitate sporit” activitățile și tranzacțiile privind eventuala „scoaterea masivă, pe căi ilicite, a mijloacelor financiare” din R. Moldova.

La 13 iunie, ministrul Economiei și Infrastructurii din Guvernul Sandu, Vadim Brînzan, a anunțat că deține informații conform cărora din contul companiilor cu capital de stat sunt extrase sunt extrase sume mari de bani, fie în numerar, fie sunt transferați pe contul unor companii din offshore. Acesta a făcut apel pentru autosesizare la adresa mai multor instituții cu atribuții de monitorizare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Bob

    Pe „deștepții” de la BNM îi întrebi dacă se fură, iar ei spun că se fură numai la o jumătate de miliard de fiecare dată Eu așa înțeleg răspunsul lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *