R. Moldova deţine mandatul de preşedinţie al Acordului Central European de Comerț Liber

R. Moldova deţine în anul 2015 mandatul de preşedinţie al Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA). În acest context, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc pleacă astăzi la Bruxelles pentru a prezida reuniunea viceminiştrilor ţărilor membre ale CEFTA, care se va desfăşura în perioada 25-28 februarie curent.

În cadrul primei reuniuni a viceminiştrilor, la 25 februarie 2015 va avea loc semnarea Protocolului adiţional la Acordul CEFTA dintre R. Moldova şi Republica Macedonia, prin care vor fi anulate cotele la exportul de vin. Semnarea acestui document va permite liberalizarea completă a comerţului cu ţările din cadrul CEFTA.

La reuniune, viceministrul Economiei va prezenta agenda R. Moldova pe durata mandatului de preşedinţie în cadrul CEFTA. Potrivit lui Octavian Calmâc, aceasta se va axa pe continuarea efortului de implementare a Strategiei Europei de Sud-Est 2020 (SEE 2020), care presupune promovarea schimburilor comerciale intraregionale prin reducerea măsurilor restrictive, coordonarea politicilor investiţionale şi asigurarea protecţiei investiţiilor. De asemenea, pe agendă figurează liberalizarea serviciilor la nivel regional prin negocierea şi semnarea de către părţi a unui Acord în acest sens, negocierea şi semnarea până la sfârşitul anului curent a Acordului cadru privind facilitarea comerţului, precum şi promovarea comerţului în regiune, în baza statutului de membru în cadrul Convenţiei pan-europene mediteranene (PEM).

„Ţara noastră va continua eforturile depuse de predecesoarea sa, Macedonia, în ceea ce priveşte liberalizarea treptată a comerțului cu servicii şi produse agricole între partenerii CEFTA. Pentru anul 2015, ne-am propus să lansăm negocieri în cel puțin cinci sectoare de servicii și să susţinem patru sesiuni de negociere cu toţi partenerii CEFTA. Scopul final este de a realiza acelaşi nivel de deschidere în sectoarele de servicii, contribuind astfel la o mai mare atragerea investiţiilor în regiune”, a spus Octavian Calmâc.

Schimburile comerciale ale R. Moldova cu ţările membre CEFTA au înregistrat, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, un ritm de creştere dinamic comparativ cu anul 2013, volumul exportului constituind 4.3 mln. USD, iar al importului ajungând la 26 mln. USD. În 2013 volumul exportului în ţările CEFTA a constituit 3.8 mln. USD, iar cel al importului – 20.2 mln. USD.

Amintim că R. Moldova a aderat la Acordul Central European de Comerţ Liber în 2007, obţinând pentru prima dată preşedinţia în această structură regională în 2008.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *