Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a semnat cererea…

R. Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro. Ce însemnă SEPA pentru cetățenii din diasporă și cei din R. Moldova

Imagine simbol

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Anca Dragu a semnat marți, 30 ianuarie, cererea R. Moldova de aderare la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), în prezența conducerii băncilor licențiate din țară. R. Moldova ar putea să fie parte a SEPA în circa un an și jumătate, a precizat șefa BNM, care a menționat că cererea urmează să fie evaluată și să aibă loc conectarea.

Conform BNM, aderarea R. Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională și un proiect de țară esențial în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind implementată cu suportul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova„, finanțat de Uniunea Europeană.

„Această inițiativă va avea ca rezultat furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai sigure, rapide și comode pentru cetățenii R. Moldova”, notează BNM.

Guvernatoarea BNM a declarat în cadrul conferinței de semnare a cererii că este un moment important pentru economia R. Moldova, „pentru toți participanții la aceste circuite economice, pentru companii, cetățeni, pentru stat, iar pentru noi, care am facilitat acest proces, este o onoare să putem semna documentele de aderare la SEPA”.

Enumerând beneficiile apartenenței la sistemul european de plăți, Anca Dragu a menționat costurile mai mici pentru tranzacții transfrontaliere, într-un timp mai scurt.

Deputatul și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a calificat semnarea cererii drept „un pas foarte important pentru R. Moldova și economia noastră”, menționând că comisioanele bancare pentru transferurile din afara țării vor fi la fel ca cele locale.

„Depunerea de către BNM a cererii pentru aderarea la SEPA (Single European Payment Area) este un pas foarte important pentru Republica Moldova și economia noastră. O dată ce vom fi acceptați,  asta ar însemna că cetățenii și afacerile vor putea face tranzacții fără numerar mult mai simplu, rapid și ieftin cu toate cele 36 țări membre SEPA (țările UE + câteva țări ca UK, Elveția, Norvegia).  

De exemplu, un cetățean moldovean din diaspora care vrea să cumpere prin transfer un apartament în Chișinău o va putea face în primul rand mai ieftin – în loc de un comision de arpx. 500 eur care se percepe astăzi la un transfer de 60 mii euro (sau chiar mai mult în funcție de bancă), consumatorul va plăti la aprx. 30-40 lei, adică la fel ca un transfer bancar local.  În zona SEPA nu există comisioane pentru transferurile transfrontaliere. în SEPA nu există frontiere. Vor fi beneficii mari și pentru dezvoltarea comerțului, o dată ce tranzacțiile fără numerar se vor putea face mai simplu.

Mai mult decât atât, transferurile se vor putea procesa mult mai rapid, unele din ele chiar și în câteva secunde.

SEPA mai aduce beneficii și de siguranță – plângerile consumatorilor și rambursările vor putea fi efectuate în baza aceluiași regulament valabil pentru toată Europa.

SEPA aduce și mai multă concurență între bănci în țările membre. Deoarece băncile din zona SEPA trebuie să întrunească aceleași standarde, consumatorii pot alege liber între diferite bănci (…)”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare.

Prin intermediul Zonei Unice în Plăți în Euro (SEPA), clienții pot efectua plăți în euro fără numerar – prin transfer de credit și debitare directă – oriunde în Uniunea Europeană, precum și într-o serie de țări din afara UE, într-un mod rapid, sigur și eficient, la fel ca în cazul plăților naționale. SEPA a fost introdus pentru transferurile de credit în 2008, urmat de debitele directe în 2009 și a fost implementat integral până în 2014 în zona euro (și până în 2016 în țările SEPA din afara zonei euro).