Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețul gazelor naturale ar urma…

Prețul gazelor naturale ar urma să scadă pentru consumatorii casnici din R. Moldova. Vadim Ceban: „După calculele noastre, tariful mediu poate fi în jur de 14-16 lei”

Imagine simbol. Sursa: safenews.md

Prețul gazelor naturale s-ar putea ieftini în perioada următoare. Moldovagaz urmează să depună o cerere pentru micșorarea prețului la Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE), săptămâna viitoare, a declarat președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Conform TV8, Ceban a declarat că prețul ar putea scădea cu cel puțin 2 lei.

„După calculele noastre, tariful mediu poate fi în jur de 14-16 lei. Asta este la etapa aceasta reieșind din datele de care noi dispunem pentru că unele componente din structura tarifului s-au schimbat, de exemplu tariful de distribuție va fi ajustat, devierile financiare vor fi micșorate. Vom fi primii care vom anunța la ANRE referitor la ajustarea tarifului și vom face acest lucru imediat după 20 ianuarie”, a declarat președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”.

Moldovagaz urmează să depună săptămâna viitoare o cerere la ANRE pentru micșorarea prețului mediu la gazele naturale cu 10%, a declarat Ceban pentru Radio Moldova.

„Pentru consumatorii casnici, procentul de scădere va fi mai mic”, a precizat acesta.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pe 7 iunie prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public.

Astfel, în prezent, consumatorii casnici achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale, un tarif mai mic decât cel solicitat atunci de Moldovagaz.

În sezonul rece, în cazul gospodăriilor cărora li s-a atribuit un grad de vulnerabilitate energetică, tariful pentru primii 180 m3/lună este compensat de către stat.

Categoria de vulnerabilitate energeticăPrețul achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă12 lei/m3 *
Foarte ridicată12,2 lei/m3*
Ridicată12,4 lei/m3
Medie12,6 lei/m3
Scăzută17 lei/m3
PrimarăPreț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)
Fără vulnerabilitatePreț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

Energocom urma să vândă către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/1 000 de metri cubi. Decizia a fost aprobată la Consiliul societății vineri, 3 noiembrie, a anunțat atunci compania într-un comunicat de presă.â

Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.

Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.

De atunci, prețurile oferite de noi Moldovagaz sunt mai mici față de ofertele Gazprom”, susțin reprezentanții Energocom.