Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aprobat de Guvern: Valoarea compensațiilor…

Aprobat de Guvern: Valoarea compensațiilor la energie, în funcție de gradul de vulnerabilitate

Membrii Executivului au aprobat proiectul de hotărâre înaintat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, privind volumul maxim compensat în funcție de tipul de energie utilizat și prețul compensat pentru fiecare categorie de vulnerabilitate energetică.

Pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 de metri cubi pe lună, cu 30 metri cubi mai mult față de plafonul stabilit anul trecut, iar pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensația la energie sub formă de plată monetară 90 de metri cubi pe lună.

Gradele de vulnerabilitate energetică (extremă, ridicată, medie, scăzută, primară, fără vulnerabilitate) vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md, se arată într-un comunicat emis de Minister.

Prețul pentru consumatorii casnici la gaze naturale:

Tariful pentru consumatorii casnici la energie termică:

Prețul pentru consumatorii casnici la energie electrică:

Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece, din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii trebuie să completeze cererea până pe 25 noiembrie inclusiv pe platforma online compensatii.gov.md, chiar dacă s-au înregistrat anul trecut.

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”. Astfel, anul acesta este pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care include compensații aplicate direct în facturi.

Actualmente, în sistem sunt înregistrate peste 500 de mii de cereri.