Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noul tarif la energia electrică…

Noul tarif la energia electrică intră de astăzi în vigoare

Noul tarif la energia electrică, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 30 decembrie 2022, intră în vigoare astăzi, 1 ianuarie 2023.

Astfel, potrivit deciziei ANRE, energia electrică livrată consumatorilor din centrul și sudul țării se ieftinește cu circa 1 leu și 20 de bani, iar pentru consumatorii din nordul țării – cu 81 de bani. Mai exact, consumatorii Premier Energy vor achita 3,42 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord vor achita 3,84 lei/kWh. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara pe 5 decembrie că prețurile la energia electrică ar urma să se reducă cu aproximativ 25%. Astfel, potrivit ministrului, tariful pentru curentul electric ar urma să fie în jur de patru lei/kWh.

Pe 8 decembrie, ANRE a aprobat solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) privind ajustarea tarifelor la energia electrică. Potrivit acelei decizii, energia electrică livrată consumatorilor din centrul și sudul țării s-a ieftinit cu circa 1 leu și 29 de bani, iar pentru consumatorii din nordul țării – cu 95 de bani față de tariful actual. Astfel, consumatorii Premier Energy achita acum 4,62 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord – 4,65 lei/kWh.

Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie. Potrivit acelei decizii, malul drept a achiziționat în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care ajunge în regiunea transnistreană.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, contractul semnat de S.A. Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a fost prelungit pentru luna ianuarie 2023. Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a precizat că malul drept va achiziționa în ianuarie o cantitate mai mare de energie – 251 000 de MW.

De asemenea, S.A. Energocom a semnat, pe 28 decembrie, un nou contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru luna ianuarie 2023 cu SN Nuclearelectrica SA din România. Contractul prevede achiziția a 10 MWh bandă pe timp de noapte și 30 MWh bandă pe timp de zi. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 RON/MWh.