Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Contractul de livrare a energiei…

Contractul de livrare a energiei electrice dintre Energocom și Centrala de la Cuciurgan, prelungit pentru luna ianuarie. R. Moldova va continua să achiziționeze curent electric și din România

Contractul de furnizare a energiei electrice, în schimbul gazelor naturale destinate malului drept al Nistrului, semnat de S.A. Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) a fost prelungit pentru luna ianuarie, anunță așa-zisul Minister al Dezvoltării Economice din regiunea transnistreană.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a confirmat informațiile, precizând că malul drept va achiziționa în ianuarie o cantitate mai mare de energie – 251 000 de MW.

„Vrem să semnăm și un contact bilateral cu partea română, din această cauză nu am anunțat încă public”, a menționat Bînzari.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că contractul semnat cu Energocom va asigura regiunea transnistreană cu gaze naturale, căldură și apă caldă.

„S-a ajuns la un acord cu R. Moldova și a fost semnat un contract energetic. În ianuarie, Ministerul Dezvoltării Economice (DMR) va primi 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, furnizate de PJSC Gazprom, la fel ca în decembrie. La rândul său, „Moldavskaya GRES” își asumă obligația de a furniza energie electrică pentru a satisface necesitățile R. Moldova, la nivelul indicatorilor de luna precedentă. A fost menținut același preț al energiei electrice”, se arată într-o postare a așa-numitului Minister.

S.A. Energocom a semnat sâmbătă, 3 decembrie, contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat atunci Spînu.

Astfel, malul drept a achiziționat în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care au fost livrate regiunii transnistrene.

„Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane de m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, potrivit ministrului.

„Aceast contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, susține Spînu.

Ministrul a mai spus că, odată cu semnare acestui contract, „se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate”.

Din 1 noiembrie, în lipsa unui contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), după ce Gazprom a redus cantitatea de gaze naturale furnizată, R. Moldova a cumpărat energie electrică din România.

Societatea pe acțiuni „Energocom” a anunțat anterior că va procura energie electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 de MWh bandă (24 de ore din 24), în perioada 1-11 decembrie, și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie. Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 de roni/MWh.