Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz este nevoită să ceară…

Moldovagaz este nevoită să ceară din nou sprijin de la Guvern, susține Vadim Ceban: „abaterile de tarif de circa 2 miliarde de lei trebuie, inevitabil, incluse în tariful la gaze pentru consumatorii finali”

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunță miercuri, 17 august, că compania este nevoită să ceară din nou sprijin financiar de la Guvern, sub formă de asistență directă de stat, sau plata „datoriilor istorice” ale SA Termoelectrica, pentru a acoperi deficitul financiar care se va forma în lunile august-septembrie ale acestui an pentru gazelele naturale importate de la Gazprom.

Tot miercuri, Moldovagaz a anunțat că circa 2 mii de consumatori noncasnici datorează furnizorului suma de peste 75 de milioane de lei pentru gazele naturale.

„Această circumstanță condiționează imposibilitatea executării de către SA „Moldovagaz” a obligației sale de plată față de furnizorul extern, realizată, în mod direct, prin achitarea la timp de către consumatorii finali a volumelor de gaze naturale utilizate”, potrivit companiei.

Astfel, „în scopul asigurării funcționării continue a sistemului de gaze naturale al țării și, totodată, a neadmiterii majorării soldului datoriei”, Moldovagaz va dispune deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale acestor consumatori și solicită să fie stinsă restanța pentru gazele naturale furnizate.

Vadim Ceban a venit cu mai multe precizări după recenta decizie a ANRE de a majora tariful la gaze naturale. Funcționarul susține că cererea Moldovagaz de creștere a prețului pentru consumatori a fost efectuată „în conformitate cu standardele naționale” și că este justificată de calculele făcute de companie.

„Tariful solicitat de Moldovagaz nu conține elemente ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult”, potrivit lui Ceban.

Acesta mai spune că tarifele aprobate de ANRE trebuie sa asigure funcționarea eficientă și viabilitatea financiară a furnizorului, dar decizia ANRE din 4 august nu permite „Moldovagaz” să își îndeplinească obligațiile contractuale, „afectând direct și negativ activitatea financiară a întreprinderii, punând în același timp în discuție o furnizare neîntreruptă de gaze naturale”.

Potrivit reprezentantului Moldovagaz, în perioada ianuarie-iulie 2022, abaterile de tarif s-au ridicat la 954 de milioane de lei, în august vor ajunge la circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – la circa 623 de milioane de lei.

„Aceste abateri de circa 2 miliarde de lei trebuie, inevitabil, incluse în tariful la gaze pentru utilizatorii finali”, subliniază Ceban.

În plus, Moldovagaz a apelat la Gazprom cu o cerere de amânare, până la sfârşitul trimestrului IV, a termenului pentru plăţile anticipate pentru august – septembrie.

Noul tarif la gaze naturale intră în vigoare începând de vineri, 12 august. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum pentru un metru cub de gaze naturale.

CITIȚI ȘI:  

Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”

Reflectarea neconformă a datoriilor pe termen lung în valoare de 2 036 332 mii lei față de furnizorul de gaze naturale, ceea ce nu prezintă poziția patrimonial-financiară reală și creează incertitudini privind înțelegerea ratei de lichiditate curentă a Societății. La fel, se denotă o divergență de 574 223 mii lei între datoria înregistrată de S.A. „Termoelectrica” și cea recunoscută de Furnizorul de gaze naturale, potrivit unui audit al Curții de Conturi.