Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Achitarea TVA de către Moldovagaz…

Achitarea TVA de către Moldovagaz a fost amânată până la sfârșitul lunii septembrie, anunță Vadim Ceban

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat luni, 15 august, că potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), compania a primit o amânarea a achitării taxei pe valoarea adăugată (TVA) la gaze naturale până la data de 30 septembrie pentru perioada aprilie-iulie a anului curent.

Potrivit decizie CSE din 11 august, prin derogarea de la prevederile legale din Codul vamal al R. Moldova „se permite S.A. „Moldovagaz” declararea până la data de 31 august 2022 în regimul vamal de import, cu prelungirea până la 30 septembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte pe parcursul lunii iunie 2022”. Totodată, „se permite S.A. „Moldovagaz” declararea până la data de 30 septembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte pe parcursul lunilor iulie-august 2022”.

Captură de ecran, dispoziției CSE din 11 august 2022

Vadim Ceban a venit joi, 11 august, cu mai multe precizări cu privire la gazele naturale achiziționate pentru luna august. Astfel, potrivit lui Ceban, volumul de gaze naturale pentru luna curentă va constitui 27 de milioane de metri cubi, al cărui preț de achiziție este de 1.458,92 de dolari pentru mia de metri cubi.

Din cauza „acoperirii incomplete a tarifelor” pentru cheltuielile pentru procurarea, furnizarea, transportarea și distribuția gazelor naturale, susține Ceban, deficitul de numerar al S.A. „Moldovagaz” se va ridica în luna august la 285,4 milioane de lei.

„(…) Veniturile financiare preconizate din vânzarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” către consumatorii finali în luna august a acestui an se vor ridica la 402,1 milioane de lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziționarea de gaze de la PJSC Gazprom vor depăși 667 milioane de lei. Din această sumă, 299,7 milioane de lei reprezintă restul de plată pentru luna iulie, iar 367,9 milioane de lei reprezintă avansul de 50% pentru luna august (…). Modificarea tarifului la gaz din luna august nu îmbunătățește situația în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată, având în vedere că primele încasări la noile prețuri reglementate la gazele naturale vor sosi abia în septembrie 2022 (…)”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

După decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifului la gazele naturale de la 18 lei și 60 de bani până la 22 de lei și 99 de bani pentru un metru cub, SA „Moldovagaz” anunța că va executa hotărârea ANRE, „însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de „Gazprom””.

Astfel, SA „Moldovagaz” a anunțat anterior că a adresat o cerere către „Gazprom” privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale (CNSE) a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință.

Noul tarif la gaze naturale a intrat în vigoare începând de vineri, 12 august. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum pentru un metru cub de gaze naturale.