Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Licitație eșuată! Metalferos rămâne în…

Licitație eșuată! Metalferos rămâne în posesia statului: Nimeni nu a licitat pachetul pus la vânzare

Licitațiile de la Bursa de Valori unde au fost puse în vânzare pachetele majoritare deținute de stat la 6 societăți le acțiuni, printre care și Metalferos, s-au încheiat fără nicio tranzacție.

Astfel, întreprinderile rămân în posesia statului, urmând ca Agenția Proprietăți Publice să ia o decizie privind soarta acestora. Din cele 6 pachete scoase la vânzare, cel mai scump și atractiv a fost cel al constroversatului monopolist de stat, SA Metalferos. 

Cele 6 societăți pe acțiuni la care statul deține pachetele majoritare sunt S.A. “Drumuri-Orhei”, S.A. “Drumuri-Soroca”, S.A. “Drumuri- Criuleni”, S.A. “Drumuri-Cahul”, S.A. “Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat” din Bălți și S.A. pentru achiziționarea, prelucrarea și livrarea metalelor feroase și neferoase „METALFEROS”. 

Vânzarea acestor pachete de acțiuni s-a desfășurat în perioada 17 – 21 august 2020 pe piața reglementată, prin intermediul Bursei de Valori, prin licitații cu strigare. 

Anterior, mai mulți politicieni, dar și șefi de Guvern au declarat că Metalferos a fost controlată și spoliată de bani prin managerii puși de către fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Unul dintre aceștia este și fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, recent retras din partid și despre care s-a scris de mai multe ori că ar avea interese la companie.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație în care s-a constat că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

Abia după publicația investigației, organele de drept dețin aceleași documente pe care ZdG le-a analizat, au efectuat noi percheziții în dosar fiind reținute 16 persoane. PG le-a înaintat tuturor figuranților învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Cu toate acestea, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe, care duc și spre urmele unui deputat din actuala coaliție majoritară din Parlament, rămâne pe masa procurorilor. 

Totuși, joi, 20 august, Procuratura Generală a Republicii Moldova a organizat un briefing de presă privind mersul investigațiilor în dosarul Metalferos. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că acțiunile procuraturii nu au legătură nici cu situația de pe piața metalelor, nici cu procesul de privatizare a companiei ”Metalferos”, și că o mare parte a resurselor financiare care circulau în afacere erau însușite prin diferite scheme. Stoianoglo a declarat că prejudiciul provocat de schemele de la Metalferos este de 1,2 miliarde de lei, iar principalul beneficar al acestora ar fi fost Vladimir Plahotniuc.

Ulterior, a reacționat Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care au criticat ieșirea procurorului general în fața presi cu privire la mersul investigațiilor în dosarul Metalferos.